Domaniç'e bağlı Sarıot köyünden olan 20 yaşındaki Seda Gülsüm Kaya, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşıyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde ilköğretim matematik öğretmenliği okuyan Kaya, Üniversite öğrencileri ve mezunlar için sosyal sorumluluk ve profesyonel staj imkanları sunan, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarını farklı ülkelerdeki genç yetenekler ile buluşturan dünyanın en büyük gençlik organizasyonu Aiesec Youth 4 Impact projesiyle Hindistan'a gitme şansı yakaladı.

Türkiye'den araba ile yol mesafesi 6 bin 400 kilometre olan Hindistan da ki öğrencilere eğitim veren Kaya, orada yaşadıklarını
gazetemiz ile paylaştı.

Aiesec Youth 4 Impact projesiyle 2022 yılı yaz mevsiminde Delhide bulunan Vidya Global School'daki öğrencilere kültürümüzü öğretip, kültürel etkileşimde bulundu.

HAYATIMIN DENEYİMİNİ YAŞADIM

Hindistan'a gitmeden önce ülke hakkında çok fazla araştırma yaptığını ifade eden Kaya, “Kendimi Hindistan hakkında her şeyi biliyor, her şeye hazır hissediyordum ama bu deneyimi yaşamak, her gün oradaki öğrencilerle vakit geçirmek, şehir şehir gezerken insanların bana olan yaklaşımları bana hayatımın deneyimini yaşadığımı hissettirdi. İlk zamanlar kültür şoku yaşayıp, ilk 3 gün aksan konusunda biraz zorlansam da insanların tavrı kendimi rahat ve güvende hissetmeme yardımcı oldu” dedi.

GİTMEK İÇİN GÜN SAYDIĞIM ÜLKEDEN AYRILMAK İSTEMEDİM

Öğrencilerin yabancı öğretmen fikrini çok sevdiğini aktaran Kaya, “Her gün ellerinde farklı hediyelerle gelip benden imzamı istiyorlardı. Bu tatlı öğrencilerle vakit geçirdiğim için kendimi çok şanslı hissettim. 6 haftalık serüvenin sonunda birbirimize veda ederken ilk zamanlar gitmek için gün saydığım bu ülkeden ayrılmak istemediğimi fark ettim” ifadelerini kullandı.

BENİ BAMBAŞKA BİR İNSAN YAPTI

Hindistan'a seyahat etmek için 10 gün vakti olduğunu ve bu süreyi tren yolcuğu ile değerlendirdiğini bildiren Kaya, “Bu ülkede karşılaştığım birçok şey beni fazlasıyla etkiledi, dünyaya ve insanlara bakış açımı değiştirdi. İnsanlar o kadar yardımsever ve sıcakkanlıydı ki, bu deneyimimden sonra Hindistan fırsat bulduğum ilk an tekrar gitmek istediğim bir ülke haline geldi. Bu ülkede kıyafetler, inançlar, yemekler benim bildiğim tanıdığım kültürden tamamen farklıydı ve ben hepsini öğrenmek için çok heyecanlıydım, insanlar da kendi kültürlerini bana öğretmek için fazlasıyla hevesliydi. İyi deneyimlerimle birlikte tatbiki zor deneyimler de yaşadım ama bütün yaşadığım olaylar, Hindistan, insanlar ve hatta okuldaki öğrencilerim beni bambaşka bir insan yaptı” dedi.

Editör: Serdar Yiğit