Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Akpek, dünyada ilk olma özelliğine sahip COVID-19 Hipertansiyon yapar mı ? konulu çalışması hakkında aşağıdaki bilgilere yer verdi.

Dr.Akpek'in Covid 19'un Hipertansiyona etkisi ile ilgili yapmış olduğu çalışma sağlık alanında prestijli Amerikan dergilerinden Angiology'de yayınlandı.

Mart 2020'de ülkemizde ilk vaka görüldüğünden buyana COVID-19 ülkemizi ve Dünyayı sosyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilemiştir.

Bu güne kadar tüm dünyada 250 milyondan fazla insana COVID-19 teşhisi konulmuş ve maalesef 5,5 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir.

Yaklaşık 2 yıldır COVID-19 dünya gündeminde ilk sırada yer almaktadır. Bilim insanları tedavi ve aşı çalışmalarını yoğun bir şekilde yürütmüş ve aşı konusunda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmiştir.

Bilim insanları, sadece hastalığın bulaşması ve tedavisi konusunda değil, aynı zamanda hastalık sonrası süreci de araştırmışlar ve komplikasyonlar hakkında veriler elde etmişlerdir.

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kardiyoloji kliniğinden Dr. Mahmut Akpek, COVID-19 sonrası hastaların takiplerinde kan basınçlarının yükseldiği tespit etti. Bu konuda bilimsel bir verinin olmadığını gördü ve bu konuda bir araştırma yapmaya karar verdi. Dr. Akpek, yaptığı araştırmada COVID-19 geçiren hastaların ortalama 1 aylık takiplerinde kan basınçlarının hastalık öncesi döneme göre anlamlı olarak arttığını gösterdi. Hastaların %12'sinde yeni Hipertansiyon hastalığının geliştiğini tespit etti.

Dr. Mahmut Akpek, COVID-19 hastalığını geçiren vatandaşlarımızın hastalık sonrası dönemde hekimlerinin önerilerini yerine getirirken, kan basıncı ölçümlerini de yapmalarını ve yüksek gelmesi durumunda kardiyoloji muayenelerini ihmal etmemelerini tavsiye etti.

Dr. Mahmut Akpek yaptığı açıklamada: COVID-19 hastalığı ve komplikasyonlarından korunmanın en etkin yolu hastalığa yakalanmamaktır. Aşı takvimine uygun şekilde aşılanmak, COVID-19 virüsüne karşı %95'e varan koruyuculuk sağlar. Aşı olmamış hastalarda, özellikle yeni varyantların da ortaya çıkmasıyla ölüm oranlarında artış görülmektedir. Aşı olun ve tüm sevdiklerinize aşı olmalarını tavsiye edin.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Akpek'in yapmış olduğu çalışmaya ilişkin yayına https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00033197211053903?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34889662/ adreslerinden ulaşabilirsiniz ?
HABER MERKEZİ

Editör: Serdar Yiğit