Geçtiğimiz günlerde Ak Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay tarafından bir proje açıklandı. Hemen ardından İlimizi ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklaması düştü haber sitelerine. Soylu, mealen, Önsay'ın Hayme Ana Tünelleri Projesine destek verdiğini, Kütahya'nın Ankara'daki lobi gücünün kendisi olduğunu içeren bir açıklama yapmıştı.

Hayme Ana Tünelleri Projesi, Bursa Turan Köyden girip, Kütahya Yoncalı'dan çıkan bir yolun projesi idi.

Bu proje kapsamında ilçemizden geçecek olan yol projesinin Domaniç ayağı viyadük ve tünellerden oluştuğu söyleniyordu.

Tünel dedin mi Domaniç'te akan sular durur heyecan doruk yapar, iştahlar kabarır. Gözler çakmak taşı gibi açılır.

Binlerce Domaniçli ekmek için her gün İnegöl'e gidip gelmekte ve özellikle kışın dağda çok ağır şartlarda yolculuk yapmaktadır. Dağa açılacak bir tünel, yolu kısaltacak karda kışta çekilen çileyi sonlandıracaktır. Domaniçliler de bu yüzden tünel ister ve her tünel vaadinde umutlanır, heyecanlanır.

Peki işin aslı nedir. Tünel vaadini gündeme getirenler Domaniç Tüneli derken Domaniç'i, Domaniçliyi mi düşünürler?

BU ÜÇÜNCÜ TÜNEL VAADİ

İç Ege ili Kütahya'yı Marmara'ya dolayısıyla da iki büyük sanayi kenti Bursa ve İstanbul'a bağlayan yol, Domaniç'ten geçer. Ancak Domaniç İnegöl arasında dev dağlar, ulaşımı zorlaştırır, yavaşlatır, kışın ara ara da olsa durdurur. Bu da Kütahyalı iş insanları için büyük sıkıntıdır.

Bildiğimiz kadarıyla, ilk tünel fikri, 90'lı yılların sonlarında Kütahya'da ürettiğini İstanbul üzerinden yurtdışına satan Kütahyalı bir iş adamından çıkar. İş insanın projesine göre Sefa altından çıkacak olan tünel, Çukurca Muratlı arasından geçerek Afyon yolundaki iş insanın fabrikalarına doğru ilerler. İstanbul-Antalya yolunu kısaltmaktır burada ana fikir.

Ne var ki İnegöl 270, Domaniç 850 rakımdadır tünel kurtuluş değildir. Çok sayıda viyadük ve tüneller yapılması lazımdır. Birinci tünel hayali suya düşer. Hem zaten bu tünel projesine göre Domaniç, Tavşanlı ve Kütahya merkez, güzergah dışında kalmaktadır ve birileri bu işe çok kızar.

İkinci tünel fikri, 2010'lar da çıkar. İnegöl'den sonra viyadüklerle yükselecek olan yol, tünellerle delinen dağların ardından yine viyadüklerle Sefa ve Domur köy arasından çıkar, Çukurca üstünden Tavşanlı sanayisine bağlanır. Domaniç ve Tavşanlı güzergah dışında kalsa da Domaniçliler anlamadan zaten destek olsa da Tavşanlı merkez bu işe pek sıcak bakmasa da tek sıkıntı yolun maliyetidir. Bir Domaniçli ye çizdirilen bu projenin sponsorları da bulunur. Domaniç dağları Arap şeyhlerine görücüye çıkarılır. Araplar dağlarımıza yerleşke kuracak. Kayı Türkleri onları rahatsız etmesin diye dağın altı oyulacak, Domaniçli işçiler rahat rahat fabrikalar gidip gelecek, Araplarda dağın keyfini çıkaracak, Tavşanlı sanayine fabrika kuranlarda kestirmeden ürünlerini İstanbul'a nakledeceklerdir. Ancak bu projede sert duvara çarpar. Tünel sevinci kursaklarında kalır.

Geçtiğimiz hafta ortaya atılan 3.cü tünel projesine de heyecanlana Domaniçliler olmuştur. Üstelik güzergah bile belli olmadan. Defalarca plan proje istedik ama ya elimize ulaşmadı. Ya da böyle bir proje yok. Ancak akıl var mantık var. Hepsinden kötüsü Google var. Bursa Gölbaşı yakınlarında bulunan Turan köyden girecek tünel, nereden çıkar bilmiyoruz. Adı Hayme Ana, Hedefi Yoncalı, argümanı İstanbul-Antalya hattı olan bu proje de İnegöl'ü, Domaniç'i, Tavşanlı'yı güzergâh dışı bırakıyor.

OLACAK İŞE BAKSAK

Bizden daha sarp dağları olan Karadeniz'e yapılan yolların, Domaniç'e yapılamayacağı yalanının yetkili ağızlardan kulağımızla duyduk. Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kaymakam Bünyamin Karaloğlu ve Başkan Sahvet Ertürk'ün makamında.

Birkaç viyadük, birkaç kilometre genişletme, en çok don görülen yerlere cam tünel (Yolun üstü sera tipi örtülerle örtülüyor) bizim sorunumuzu çözer.

Her köşesinden derelere akan, sular fışkıran Domaniç'te, Pazar alanı göleti ve Yeşil köy göleti yapılsa su sorunumuz kalmaz. Dağ yolumuz genişletilse yol sorunumuz kalmaz. Atadan çiftçi, üretici kayı torunu Domaniçliler, tarımı, tarihi, doğası ve yörük reçeteli eti sütü, halısı kilimi, doğal şurupları ile karnını doyurur el kapısına muhtaç olmaz. Yörük özgürlüğüne düşkündür. Amir memur patron efendi kabul etmez.

Gelin dağ yolumuzu genişletin. İçme suyu göletlerimizi yapın, önümüzü açın olacak işe bakın.

Editör: Serdar Yiğit