Yağışların artmasıyla doğada mantar bollaştı. İlçemizde ise herkes dağlarda mantar topluyor. Domaniç İlçe Hastanesi Başhekimi Dr. Hatice Koca Gelen, zehirli mantarlara karşı yöre halkının çok dikkatli olması uyarısında bulundu.

Bilinçsiz tüketilen mantarlar zehirleyebiliyor

Domaniç İlçe Hastanesi Başhekimi Dr. Hatice Koca Gelen gazetemize yaptığı açıklamada, “ Eski roma döneminden beri mantarların zehirli olabileceği biliniyor ve bu dönemde suikast silahı olarak kullanılıyordu. Bunun bilinmesine rağmen yağışların artmasıyla birlikte gelenekselleşen mantar toplanması ilçemizde artmış durumda. Unutulmamalıdır ki Mantar zehirlenmesi besin zehirlenmesinden daha ölümcül olabilmekte. Sıklıkla güvenli sanılan yabani mantarların tüketilmesi sonucu gerçekleşmektedir” dedi.
Toplama mantarların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Başhekim, pişirilen mantarların zehrinin geçtiği inanışının da yanlış olduğunu ayrıca zehirli mantarın doğada bulunan zehirsiz mantarlara bulaşabileceğini ifade etti.

Zehirlenme olursa nasıl anlarız?

Mantar zehirlenmesi daha ölümcül olsa da ilk saatlerde gerçekleşen belirtiler göz ardı edilebiliyor. Hafif belirtilerde bile en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini öneren Başhekim Dr. Hatice Koca Gelen, mantar yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde belirtilerin ortaya çıktığını ifade etti.

Başhekim Dr. Hatice Koca Gelen, “2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme olabileceği, bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı ve hatta karaciğer ve böbrek yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmekte. Geç gelişen belirtilerde hastalığın seyri çok daha kötü ve ölümcül olabileceğini belirtmiştir” dedi.

Mantar zehirlenmesinden nasıl korunuruz?

Başhekim, “ Doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmeli. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibariyle bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir yani kültür mantarı da olsa çiğ yenmemelidir. Marketlerden alınan kültür mantarları da eğer hasar görmüş ambalaj içindeyse ya da bozulmuş ve çürümüşse zehirli kabul edilerek tüketilmemelidir. Unutulmamalıdır ki mantar yedikten sonra belirtiler ortaya çıktıysa en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Serdar Yiğit