Yaşam

Baharın Müjdecisi Ters Lale Domaniç Dağlarında Açtı

Kozluca köyünde Davut Erden'in objektifine yansıyan ters lale, Domaniç’in zengin florasını bir kez daha gözler önüne serdi.

Abone Ol

Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Kozluca köyü, endemik bir bitki olan ters laleye ev sahipliği yaptı. Davut Erden tarafından çekilen fotoğrafta yer alan ters lale (Fritillaria imperialis), bölgenin biyolojik çeşitliliğini ve doğal zenginliğini bir kez daha ortaya koydu.

DOĞASEVERLER VE FOTOĞRAFÇILAR İÇİN BÜYÜK BİR İLGİ ODAĞI

Halk arasında "ağlayan gelin" veya "Kerbela çiçeği" olarak da bilinen ters lale, sabah saatlerinde yaprak uçlarından damla dökmesiyle ve çiçeklerinin aşağıya doğru sarkmasıyla tanınıyor.

Genellikle 60 ila 80 santimetreye kadar uzayan bu bitki, turuncu ve kırmızı tonlardaki çiçekleriyle ilkbahar aylarında doğaseverler ve fotoğrafçılar için büyük bir ilgi odağı oluyor.

KORUMA ALTINDA

Ters laleler, Türkiye’de koruma altındaki bitki türlerinden biri. Doğal yaşam alanlarından koparılması ya da zarar verilmesi durumunda ciddi yasal yaptırımlar uygulanıyor. Bu nedenle uzmanlar, bu nadide çiçeklerin sadece yerinde gözlemlenmesini ve doğaya zarar verilmeden fotoğraflanmasını öneriyor.

Domaniç’in zengin ekosistemi içerisinde yer alan bu nadir türün varlığı, bölgenin çeşitliğini de gözler önüne seriyor.