İlgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, meslekler hakkında bilgilendirme gibi birçok faydalı amaç ile sürdürülen Mesleki Eğitim Programları’na Domaniç’te başvurular başladı.

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla Mesleki Eğitim Programları ile çalışmalar sürüyor.  Domaniç’te de Mesleki Eğitim Programları öğrenci kayıtları başladı. Kaydolmak isteyenler Domaniç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine başvurabilir.

KAYIT İÇİN YAŞ SINIRI YOK

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi, Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları: En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.      Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak. Kayıt için yaş sınırı yoktur. Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

ASGARİ ÜCRETİN EN AZ YARISI KADAR MAAŞ

En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar. Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.

“USTALIK BELGESİ” VE KENDİ İŞ YERİNİ AÇMA FIRSATI

Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabiliyor. Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatına erişiyor. Mezunların ise yaklaşık yüzde 88’i istihdama katılmış durumda.

NASIL BAŞVURU YAPILABİLİR?

Domaniç’te Mesleki Eğitim Programları kayıt yaptırmak isteyenler Domaniç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine başvurabilir.

Editör: Serdar Yiğit