MIZIK ÇAMI'NIN DERİN TARİHİ

Domaniç Kayı Boyu Kültür Dernek Başkanı Alparslan Turan, Mızık Çamı'nın tarihçesini ve onun korunmasını sağlayan Prof. Dr. Avni Domaniç’in çalışmalarını şöyle özetliyor:

“Mızık Çamı, derin bir tarihe sahip ve yerel halk tarafından kutsal kabul edilen bir çam ağacıdır. Prof. Dr. Avni Domaniç, tıp doktoru olmasının yanı sıra Kayılardan bir aileye mensup olduğunu araştırmalar sonucunda öğrenmiş ve bu bilgi doğrultusunda Domurköy’e gelerek ağacı incelemeye başlamıştır.”

Domurköy’de yapılan araştırmalar sonucunda, Mızık Çamı’nın Osman Gazi’nin beşiğinin kurulduğu ve Hayme Ana’nın Osman Gazi’yi bu ağaçta büyüttüğü rivayet ediliyor. Köylüler, ağacı kutsal saydıkları için hiç dokunmadıklarını, ağaca zarar verenlerin ise çeşitli hastalıklar ve sıkıntılar yaşadıklarını anlatıyorlar.

Bir Mirasın Koruyucusu Avni Domaniç’e Vefa

MIZIK ÇAMINI KORUMAYA ALAN AVNİ DOMANİÇ

Prof. Dr. Avni Domaniç’in kayı torunu olduğunu öğrendiğini ve bunu içinde hissettiği günden itibaren birtakım araştırmalar yapmak için Domurköy’e geldiğini anlatan Turan, Mızık Çamı’nın da günümüze kadar korunmasında büyük rol oynadığını ifade ediyor.

Turan, Avni Domaniç’in 1940’lı yıllarda Domurköy’e gelip ağacı araştırmaya başladığını ve bu süreçte köylülerle görüşmüş ve ağacın korunması için çalışmalar yaptığını aktarıyor.

Turan, “Bugün Mızık Çamı’nın koruma altına alınmasının sebebi Avni Domaniç ve bir dönem Domaniç’te belediye başkanlığı yapan, köyde öğretmenlik yapan İbrahim Önder’dir” dedi.
Bir Mirasın Koruyucusu Avni Domaniç’e Vefa

AVNİ DOMANİÇ’İN ANILACAK

Mızık Çamı’nın korunmasına yönelik çalışmalar yapan Prof. Dr. Avni Domaniç, 103 yaşında vefat etti. Kayıboyu Kültür Derneği, ölüm yıldönümünde Avni Domaniç’i anmayı planladıklarını söyledi.

Domaniç’te kadınların yoğun ilgi gösterdiği kursların muhteşem finali Domaniç’te kadınların yoğun ilgi gösterdiği kursların muhteşem finali
Turan, “Kendisi 103 yaşında vefat etmiştir ve birçok önemli olaya tanıklık etmiştir. Bugünlerde bize bu ağacı kazandıran kişiyi anmamız gerekir. Birçok olaya şahitlik etmiş ve bu ağacı bizlere kazandıran Avni Domaniç’i anmak bizim görevimizdir” diyerek sözlerini tamamladı.

Mızık Çamı, tarihin derinliklerinden günümüze kadar gelen bir miras olarak korunmaya devam ediyor.

Bir Mirasın Koruyucusu Avni Domaniç’e Vefa

Editör: Serdar Yiğit