Domaniç Kayı Boyu Kültür Dernek Başkanı Alparslan Turan, Mızık Çamı'nın tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler verdi. Turan, Mızık Çamı'nın 1987 yılına kadar yaşadığını ve bir rüzgar sonucu yıkıldığını belirtti.

Osman Gazi'nin Beşiği Mızık Çamının Gizemi

OSMAN GAZİ'NİN BEŞİĞİ VE EFSANELERİ

Turan, “Mızıkçamı Osman Gazi’nin beşinin kurulduğu bir çamdır. Osman Gazi, Osmanlı devletini kuran Ebe Çamlığınca doğmuş ve nenesi Hayme Ana tarafından Domurköy‘de mızıkçamın da beşiği kurulup ‘mızıklama’ yavrum diyerek beşiğinde sallamıştır” dedi.

Turan’ın aktardığına göre; yapılan tarihi araştırmalarda Mızık Çamı'nın 1600 yaşında olduğu tahmin edilirken, kesin olarak 743 yaşında olduğu tespit edildi. Ağaç gövdesinin çapı 1.55 metre, çevresi 4.70 metre ve boyu ise 11 metre.

Bir Mirasın Koruyucusu Avni Domaniç’e Vefa Bir Mirasın Koruyucusu Avni Domaniç’e Vefa
Osman Gazi'nin Beşiği Mızık Çamının Gizemi

Mızık Çamı'na dokunanların çeşitli rahatsızlıklar yaşadığına dair inanışlar da mevcut. Turan, bu inanışlara dair bazı örnekler de verdi.

1987 yılında bir fırtına sonucu devrilen Mızık Çamı dalını kesen zarar verenlerin, yaşadığı olaylar ağacın gizemini daha da artırıyor. Köylülerin aktardığına göre, ağaca dokunan veya ondan odun alan kişilerin başına çeşitli talihsizlikler gelmiş. Bu olaylar, Mızık Çamı'nın sadece tarihi bir ağaç değil, aynı zamanda kutsal olduğuna dair inancı da artırmış.

Osman Gazi'nin Beşiği Mızık Çamının Gizemi

MIZIK ÇAMI'NA DOKUNANLARA NE OLDU?

Turan şöyle anlatıyor; “ Bu ağaç bugüne kadar nasıl yaşadı dersek. Buna köylüler şu cevabı veriyor. Bir amcamız buradan odun götürüyor, akşam evi yanıyor. Bir amcamız buradan kozalak götürüyor, akşam bacası tutuşuyor”

Kendisinin şahit olduğunu bir olayı aktaran Turan,

“ İstanbul Üniversitesi’nden gelen hocalarımızdan birisi buradan bir dal götürdü ben o zaman 13 yaşındaydım. Hocam böyle böyle bir durum var rahatsız olursun dedim. Ciddiye almadı. Bir sene sonra geri geldi ve ben yine oradaydım. Bana ‘bak seni şahit tutuyorum odunu bırakıyorum’ dedi. Niye bırakıyorsun dediğimde ‘ben bu odunu götürdüğüm günden beri psikolojik midir, rahatsızlık mıdır bilmiyorum çoluk çocuğumun da benimde hiçbir huzurumuz yok’ deyip ağacı geri bıraktığını gördüm” dedi.

Bugün Mızık Çamı koruma altına alınmış ve ziyaretçilere açılmış durumda. Bölgeye gelen ziyaretliler, bu tarihi ağacı görebilir. Mızık Çamı, sadece Domaniç için değil, tüm Türkiye için önemli bir tarihi ve kültürel değer taşımakta.

Osman Gazi'nin Beşiği Mızık Çamının Gizemi

Editör: Serdar Yiğit