Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osman Gazi'nin babaannesi olan Hayme Ana'nın türbesi, 1892 yılında Abdülhamit Han tarafından yapılan araştırma sonucunda tespit edilmiş ve buna göre bir türbe, medrese ve misafirhane inşa edilerek köy halkından Yakup oğlu Süleyman'a teslim edildi.

130 YILLIK ANAHTAR

Türbenin anahtarını 130 yıldan beri koruyan aile üyeleri ise 82 yaşındaki Zalife Nine ve Hayme Ana Dernek Başkanı Mesut Sönmez. Türbedarlık görevini 4 kuşaktır üstlenen Sönmez ailesi, türbe, medrese ve misafirhane bakımını özenle yerine getiriyor. Ayrıca gelen misafirlere de sıcak karşılamalar sunarak onlara ikramlarda bulunuyorlar.

4 NESİLLİK MİRAS Z

alife Nine, ilerleyen yaşına rağmen türbenin kapısını her gün açıyor, içerisini temizliyor ve çevre bakımını yapıyor. Zalife Sönmez, türbenin anahtarının Abdülhamit Han tarafından verildiğini ve Süleyman dededen beri 4 nesildir bu mirası taşıdıklarını belirtiyor. Ailenin bu mirasa gözü gibi baktığını vurgulayan Zalife Sönmez, Hayme Ana Türbesini tüm ziyaretçilere kapılarını açık olduğunu söyledi. Sönmez ailesinin özverili çabaları sayesinde 130 yıldır Hayme Ana türbesinin aralıksız bakımlarını yapıyor.

Editör: Serdar Yiğit