BASK Kütahya İl Temsilcisi Cihangir ER TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Kasım ayında enflasyon (TÜFE)  %  2,88  artığını, bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)'a göre ise bu oranın % 4,24 olduğunu belirtti. 
12 aylık periyotta bakıldığında ise TÜİK' e göre 12 aylık enflasyon % 84,39 İken ENAG' a göre % 170,70 olduğunu vurguladı. İkinci altı ay içerisinde sadece 5 aylık enflasyon %  14,04  olduğunun altını çizdi.

MEMURUN CEBİNDEN YENDİ

Er, “İkinci altı ay için alınan artış sadece %7 iken, alınan artışın hepsi sadece ilk üç ayda erimiş, kalan diğer aylarda da memur cebinden yemiştir'' ifadelerini kullandı.

TÜİK RAKAMLARI ALIM GÜCÜNÜ İYİCE DÜŞÜRDÜ

TÜİK rakamlarına göre alınan artışların alım gücünü iyice düşürdüğünü söyleyen Er, asgari ücrete verilen artışlar her daim memur ve emeklilerine verilen artışların üzerinde kaldığını söyledi.

EMEKLİLER ASGARİ ÜCRET DAHİ ALAMIYOR

Emeklilerin büyük bir kısmı asgari ücretin dahi altında ücret aldığının altını çizen Er ''Asgari ücrete verilen artışlar tabii ki yeterli değildir ancak yıllar içerisinde memur ve emekli maaşlarının asgari ücrete oranı dikkate alındığında böyle giderse birkaç sene içerisinde memur maaşları da asgari ücretle eşitlenecektir” dedi.

ARTIŞ YÜZDE 123 OLMALIDIR

Er, vatandaşın kirasını ve faturalarını ödeyememe noktasına geldiğine değinerek sebebinin yıllar boyunca enflasyon altında alınan artışlar artık kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünü düşürmüş olduğunu bildirdi. Er, 2023 yılı için yeniden değerleme oranı olan %123 oranında kamu çalışanları ve emeklilerine artış verilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Serdar Yiğit