VATANDAŞ CÜZİ FİYATLARA SATTI

CHP Domaniç İlçe Başkanı Engin Uysal yaptığı basın açıklamasında, “Domaniç Belediye Başkanlığı koordinatörlüğünde 2 yıl önce 52 dönüm tarla vatandaşlardan bedeli karşılığında toplanarak yatırımcı olduğunu söyleyen bir firmaya satılmıştır. İlerleyen süreçte tarla vasıflı arazi cins değişikliği ile sanayi arsası vasfı kazanmıştır. Domaniçli hemşehrilerimiz fabrika yapılacak ilçeye, yatırım gelecek duygusu ve sevinciyle arazilerini cüzi miktara bu firmaya vermişlerdir” dedi.

RANTA ÇEVİREBİLİR

Yatırımcı firmanın geçen süreçte herhangi bir çalışma yapmadığını söyleyen Uysal, “Sanayi arsası vasfı kazandırılan taşınmazı, yüksek fiyatla satışa çıkarmıştır. Arazinin satılıp, satılmadığı ile ilgili bir bilgimiz yok. Burada yanlış olan şudur değerli hemşehrilerim, İlçenin çeşitli bölgelerindeki arazileri vatandaşlardan toplayarak ben yatırımcıyım diyen kişilere satarsanız, o arazi ile ilgili hiçbir söz hakkınız olmaz.

Araziyi alan kişi bunu ranta çevirebilir. Araziyi alan firmalar yatırım yapmış olsa bile, İlçenin farklı bölgelerinde fabrikalar olacağı için altyapı ve üstü yapı sorunu oluşur. Geniş bir bölgede çevre kirliliğine sebep olur, çöpünü toplamakta bile zorlanırsınız.

Sayın Başkan 52 dönüm araziyi Belediye olarak siz alsaydınız, alt yapısını tamamlayıp parsellere bölseydiniz ve gerçek yatırımcıları bulup fabrika kurmalarını teşvik etseydiniz. Araziyi şartlı tahsis yapabilirdiniz, belirli bir süre içinde yatırım yapmayan firmanın arazi tahsisini iptal etme şartı koysaydınız yapacağınız sözleşmeye. Böylelikle İlçeye gerçek yatırımcı gelirdi, yatırım yapılmayan arsalar yine Domaniç’in ve Domaniçlinin elinde kalmış olurdu. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile koordineli çalışıp Sanayi Bölgesi oluşturabilirdiniz” diye belirtti.

OY KAYGISI İLE DOMANİÇ’E YAZIK EDİYORSUNUZ

Uysal, “Ama siz oy kaygısı ile rast gele işler yapıp Domaniç’e yazık ediyorsunuz. Geçen yıl Mart ayında açıklama yapmıştınız “2023 yılı Mart ayında 12 fabrika temel atacak” nerde bu temeller Sayın Başkan? Bu firmalar hangi alanlara yatırım yapacak ne zaman üretime başlayacak. İlçe halkı merak ediyor ve sizden açıklama bekliyor. Sayın Başkan bu işler öyle rast gele olmaz planlama gerektirir, deneyim gerektirir, bilgi gerektirir, araştırma gerektirir, profesyonel destek gerektirir, Traktör Fabrikası komedisini hepimiz hatırlıyoruz, rastgele bir işti ve erkenden bitti yalan oldu” dedi.

İŞVERENLERE ÇAĞRI

Buradan ilçede üretim yapan Fabrika sahiplerine seslendiğini İfade eden Uysal, “Sayın işverenlerimiz çalışanlarınız ücretlerini zamanında ve tam olarak ödeyiniz. Bu insanlar size emeklerini veriyor ve karşılığında alın terleriyle hak ettikleri ücreti istiyor ve bu alacakları ücret ile kiralarını, yiyecek, içecek masraflarını karşılıyor, faturalarını ödüyor, çocuklarının cebine okul harçlığı koyuyor. Domaniç emeğin sömürüleceği yer değildir.” dedi.

Editör: Serdar Yiğit