Boztaş Premium'un sahibi Ahmet Faruk Bozbey, Domaniç’in Muratlı köyünde doğup, eğitim hayatını Domaniç ve Tavşanlı’da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. İşçi bir ailenin çocuğu olarak başladığı hayat yolculuğunu, 26 yaşında kurduğu şirketiyle 6 milyon dolarlık ihracat yapan bir iş insanı olarak sürdürüyor.
Tarih bölümünden mezun olduktan sonra iş bulamayan bir genç olarak kariyerine fabrikalarda mavi yaka çalışanı olarak başladığını belirten Bozbey, “26 yaşında Boztaş’ı kurdum. Bugün 200 kişilik bir ekiple yaklaşık 6 milyon dolarlık ihracat yapan bir firmanın ortağıyım” dedi.
"DOMANİÇ’TE SANAYİ İÇİN EKOSİSTEM EKSİK"
Ahmet Faruk Bozbey, Domaniç’te sanayi yatırımlarının yetersizliğine dikkat çekerek, altyapı eksikliklerinin bu durumu olumsuz etkilediğini ifade etti. Bozbey,
“Elektrik kesintileri, kalifiye eleman eksikliği ve lojistik imkânların yetersizliği gibi sorunlar sanayi yatırımlarını zorlaştırıyor. Oysa Domaniç teşvik bölgesi. Ancak bu teşvikler, altyapı sorunları çözülmedikçe etkisiz kalıyor. Şu konuşma sırasında bile iki kez elektrik kesildi” diye konuştu.
Domaniç-İnegöl yolunun iyileştirilmesi gerektiğini belirten Bozbey, bu konudaki çağrısını,
“Tünel yapın gibi mantıksız isteklerde bulunmuyorum. Karayollarının mevcut bütçeden küçük bir pay ayırmasıyla bu yol düzeltilebilir” sözleriyle ifade etti.
GENÇLERİN GİRİŞİMCİLİK RUHUNUN GELİŞTİRİLMELİ
Bozbey, gençlerin girişimcilik ruhunun geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ilçede finansal okuryazarlık ve girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. Eğitim sistemine eleştiride bulunan Bozbey, “Domaniç’te ailelerimiz ve eğitim camiamız, öğrencileri sadece bordrolu çalışan olarak yetiştiriyor. Ancak gençlerimizi dünya görüşüne açıklık, finansal okuryazarlık ve girişimcilik ruhuyla eğitmeliyiz” dedi.
İNEGÖL TAVŞANLI’DAN KÜÇÜKTÜ
İnegöl’ün 1980’lerde Tavşanlı’dan daha küçük bir ilçe olduğunu hatırlatan Bozbey, bugünkü mobilya sanayisinin cesaret ve küçük adımlarla geliştiğini söyledi.
ATÖLYELER İLE BAŞLAMALI
“Biz de Domaniç’te küçük atölyelerden yola çıkmalı, gençlerimizin üretim yapması için destek olmalıyız,”
diyen Bozbey, Domaniç’te üniversite bünyesinde mobilya tasarımına yönelik bir bölüm açılmasının, bölgenin sanayileşme sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.
"SANAYİ, CESARET VE AZİMLE GELİŞİR"
Bozbey, sanayinin holdinglerle değil, küçük girişimlerle başladığını vurguladı. Kendi şirketinin 5 kişiyle ve 500 metrekarelik bir alanda kurulduğunu belirterek,
“Bugün 15 bin metrekare alana ve 200 personele ulaştık. Gençlerimize doğru bir yol gösterirsek, Domaniç’te de benzer başarı hikâyeleri yaratabiliriz” diye konuştu.
Son olarak gençlere cesaret ve kararlılık çağrısında bulunan Bozbey, “Microsoft ve Apple garajlarda kuruldu. Bizim gençlerimiz de bir kalem dahi üretse, küçük atölyeler kursa, yavaş yavaş sanayileşme mümkün olur” diyerek girişimciliğin önemini bir kez daha hatırlattı.
“Sanayi bize gelsin diye beklemek yerine, sanayiyi kendi içimizde doğurmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.