Domaniç – Tavşanlı yolunun hikayesi 1980’li yıllara dayanıyor. Bu yıllardan itibaren sürekli vaadler verilen yol, 40 yıldır teslim edilebilmiş değil.

Domaniç’in gündeminden 40 senedir düşmeyen Domaniç – Tavşanlı yolunda çalışmalar hala sürüyor. En son yapılan toplantıda hava şartları müsaade ederse yolun 2023 yılı içeresinde biteceği açıklandı.

PEKİ TEPKİLER NİYE BU KADAR YÜKSEK

Senelerdir dışarıdan ile ve ilçe yeni gelen bürokratlar, bu yol ile ilgili çıkan haberlere anlam veremediğini, insanların neden bu kadar tepkili olduğunu sorguluyor. Yolun biteceğini çalışmaların hızla sürdüğünü, vatandaşın daha duyarlı olması gerektiğini ifade ediyor. Peki vatandaşlar neden bu kadar tepkili?

İŞTE NEDENİ

Çünkü Domaniç – Tavşanlı yolu ilk olarak 1980’lerde vaat edilmeye başlanıyor. O dönem Domaniç’ten Tunçbilek’e işçi çeken minibüs şoförleri, servis ücretlerine zam istiyor. Zam talebini reddeden devlet yetkilileri ‘biraz dişinizi sıkın’ yakında Domaniç ile Tavşanlı arasına yeni bir yol yapılacağından söz ediyor. Ve serüven böyle başlıyor.

1990’lı yıllara geldiğimizde yolla ilgili vaatler hız kazanıyor. 1994 yılı Şubat ayında ‘Yeşil Domaniç Gazetesi’, Dönemin Kütahya Milletvekili Cavit Erdemir’in sözüyle ‘Domaniç – Tavşanlı yoluna 10 Milyar Ayırttık’ başlığını atıyor.

Haber şöyle;

‘Kütahya Milletvekili Cavit Erdemir 31 Ocak 1994 Pazartesi akşamı Tunçbilek Eğitim Salonunda DYP’nin yemekli toplantısında yaptığı konuşmada, “ Bu yol için ayrılan para sembolik 1 Milyon idi, Biz onu bir çok girişimlerle 10 Milyara yükselttik” dedi. ‘

Yine 1995 yılında ‘Yeşil Domaniç Gazetesi’, “Domaniç – Tunçbilek yolu bu yılda yapılmadı” başlığı ile çıkıyor. 2000’li yıllar ve sonrası zaten herkesçe yakın takip altında.

Domaniç Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yiğit, Dünya sevgililer günü 14 Şubat 2013 yılında "Aşkımız Domaniç Tavşanlı Yolu Gibi Hiç Bitmesin' ironik bir paylaşımında bulunmuş sonraki yıllarda da bazı Domaniçliler bu sloganı düğün arabalarında kullanmıştı. Sinirleri geren, ironilere sebep olan, yılan hikayesine dönen Domaniç Tavşanlı yolu için en son giden valimize Eylül ayında sıcak asfaltımızı atıyoruz denmişti.

Yani Domaniç – Tavşanlı yolu, Domaniçliler için 40 yıllık bir hikaye! Ve ilçe halkı artık, vaad değil, söz değil, yolun bitirilmesini istiyor.

Editör: Serdar Yiğit