ANIZ YAKANLARA KAT KAT CEZALAR UYGULANIYOR

Üreticilere, anız yakmama konusunda yapılan uyarılar ile hasat sonrasında anız yakmanın hem çevre hem de toprak için zararlı olduğunu bildiriliyor. Ancak bu uyarılara rağmen anız yakmaya devam eden üreticiler cezai yaptırımlarla karşılaşıyor. Üstelik uygulanan cezalar, bazı çiftçiler için can yakacak cinsten. Öyle ki anız yakma alışkanlığını sürdüren üreticiler, dekar başına 244.09 lira olan para cezasıyla karşı karşıya. Üstelik anız yangını ihbarı halinde bölgeye gönderilen araç ve personel sayısı kadar da ek ceza uygulanıyor.

ANIZ YANGINLARI HEM DEVLETE HEM DE VATANDAŞLARA ZARAR VERİYOR

İtfaiye ekipleri, anız yangını ihbarlarını hızla değerlendirerek olay yerine ulaşıyorlar. Yangınların büyümeden söndürülmesi için yoğun çaba harcıyorlar. Ancak anız yangınlarının sıklığı ve ciddiyeti, itfaiye ekiplerin yoğun mesai yapması neden oluyor. Böylece personel ve maddi kaynaklar boş yere harcanmış oluyor. Uygulanan cezalar da çiftçilere külfet oluşturuyor. Bu sebeple hem kamu kurumları hem de halk kayba uğruyor.

Öte yandan duman ihbarları da itfaiye ekiplerinin iş yükünü artırıyor. Duman ihbarlarının gerçek bir yangın mı, yoksa yanıltıcı bir alarm mı olduğunu belirlemek için ekipler zaman kaybetmeden harekete geçiyor. Bu da bazen gereksiz yere yola çıkılmasına ve kaynakların boşa harcanmasına yol açıyor.

Editör: Serdar Yiğit