Domaniç Orman İşletme Şefliği tarafından Aksu ve Fındıcak köyleri arasında 2016 yılında gerçekleştirilen orman yolu çalışmaları sırasında keşfedilen taş gülleler, bölge halkı ve yetkilileri şaşkına çevirmişti.

DÖNEMİN KAYMAKAMI BÖYLE AÇIKLAMIŞTI

Dönemin Domaniç Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu, keşif hakkında şunları söyledi:

"Toprağın içinde çeşitli boyutlarda birçok gülle şeklinde taş toplar bulduk. Ne olduğunu ilk başta anlayamadık. Müze Müdürlüğü ile irtibata geçtik ve bulunanların fotoğraflarını gönderdik. Müdürlük yetkilileri, bunların Roma dönemine taş gülleler olduğunu bize bildirdi."

AZ RASTLANDI

Dönemin Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, bu bulguların Roma dönemine ait savaş amaçlı kullanılan taş gülleler olduğunu açıkladı. Türktüzün, şu açıklamalarda bulundu:

"Bugüne kadar bazı yerlerde az sayıda taş gülleye rastlandı. Ancak bu bölgede yüzlerce taş gülle olduğu yönünde bilgiler ulaştı. Eski dönemlerde normal doğal taşlar işlenerek yuvarlak hale getirilerek gülleye dönüştürülüyor ve bunlar savaşlarda mancınıklarda kullanılıyor. Bu bölgede çok fazla görülmesinin nedeni ise buralarda bir kale olabilir ya da burası güllelerin üretildiği bir merkez olabilir.”

GİZEM ÇÖZÜLDÜ

Ancak, merak uyandıran taş güllelerin gizemi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey tarafından çözüldü.

Konuyla ilgili olarak jeoloji yüksek mühendisi Dr. Eşref Atabey ise, taş gülle buluntularının jeolojik süreçlerle oluşmuş doğal yapılar olduğunu belirtti. Atabey, bu yapıların gölsel ortamda depolanan çeşitli sedimanter kayaçlar sonucu meydana geldiğini ve jeolojik evrimin bir sonucu olduğunu açıkladı.

Editör: Serdar Yiğit