MİSAFİRLERE YEMEK İKRAMINDA BULUNULDU

Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Saruhanlar Köyü halkı yıllardır ata mirasına saygı göstermeye devam ediyor. Her yıl düzenlenen Ebe Ana’yı Anma Töreni bu yıl da düzenlendi. Hayme Ana ve Ertuğrul Gazi döneminde Domaniç'te yaşamış ve Osmanlı'nın kuruluş dönemi için önemli tarihi şahsiyetlerden birisi olan Ebe Ana, Saruhanlar köyünde yapılan bir törenle anıldı. Törende, 1 dana, 15 küçükbaş, 5 büyük tencere et, 3 tencere pilav, 2 tencere keşkek ikram edildi.

MEVLİDİ ŞERİF OKUNUP DUALAR EDİLDİ

Saruhanlar Köyü, Ebe Ana'yı Anma Törenlerini asırlardır devam ediyor. Köy halkından ve bağışçılardan toplanan yardımlarla yemek pişirilerek, köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Ebe Ana'nın türbesinin civarındaki koruluk alanda hayır düzenleniyor. Bu yıl ise anma etkinliklerine katılım oldukça yüksek oldu. Tören öncesi din görevlileri tarafından mevlidi şerif ve ilahiler okundu, dualar edildi. Domaniç İlçe Vaizi Hasan İnce öğle namazına müteakip günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

HEP BİRLİKTE TÜRBE ZİYARETİ YAPILDI

Burada vatandaşlarla da bir araya gelen protokol üyeleri, Ebe Ana türbesini ziyaret etti. Türbedar Selim Yalçın ve ailesinin öncülüğünde organize edilen törene, Domaniç Kaymakamı Muhammed Furkan Okumuş, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa Düzgün, Çukurca Belediye Başkanı Emin Taşgın, Domaniç İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Oğuz Arduç, Domaniç Ak Parti İlçe Başkanı Numan Köksal, Domaniç Orman İşletme Müdürü Engin Yormaz, Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Serdar Aksu, Domaniç Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Hüsameddin Doğan, Maden - İş Sendika Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek, Tes - İş Sendikası Kütahya Şubesi Mali Sekreteri Mehmet Ali Yıldırım, Domaniç Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şentürk, Maden-İş Sendikası Başkan Yardımcısı Ahmet Uğur, Saruhanlar Köyü Muhtarı Mehmet Ayverdi ve vatandaşlar katıldı.

EBE ANA KİMDİR?

Ebe Ana, Nalbant Hüseyin Dede ile eşi Mümine Hatun'un kızıdır. Kayı Boyu ve Avşar Boyu ile yaşamış son olarak da Saruhanlar'a yerleşmiştir. İnanışa göre, yine Saruhanlar Köyü'nde bulunan Orinas kalesinden gelen bir grup atlı, kalede bulunan tekfurun akrabalarından bir kadının doğum sancılarının başladığını söyleyerek, Ebe Ana'nın doğuma gelmesi için ricada bulunur. Ebe Ana kabul eder. Ancak atlılar Ebe Ana'yı kaleye götürürken kalplerine kötülük düşer. Atlarından inerek Ebe Ana'ya doğru yürürler. Ebe Ana kaleden aşağıya doğru kaçmaya başlar. Ebe Ana koşarken karşısına insandan daha büyük bir kaya çıkar. Kayaya "Yarıl ya taş!" diye temenni ile Allah'a yalvarır. Kaya yarılır, Ebe Ana kayanın içine girer ve kaya tekrar kapanır. Bizanslı askerler hayretler içinde kalarak kaçmaya başlarlar. Bu olay asırlar geçse de unutulmaz.

Editör: Serdar Yiğit