Edinilen bilgiye göre 12 Eylül 2023 Salı günü sabah saatlerinde bir ihbarı değerlendiren Domaniç Jandarma ekipleri, Tıraz köyünde yaptıkları baskınla kaçak kazı yapan 11 defineciyi kıskıvrak yakalayarak savcılığa teslim ettiler.

Kaçak kazı yapan, M.G,  O.D.Y,  S.C.T,  M.T,  C.D,  H.İ.P,  İ.Z, ve K.S, olay yerinde yakalanırken, kaçan, H.B, ilçe merkezinde, S.P ve Ö.A’da Kütahya merkezde yakalanarak savcılığa teslim edildi.


OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Tıraz köyünden İnegöl’e servisle işe giden işçiler, sabahın erken saatlerinde yolda büyük bir tırın ekskavatör indirdiğini gördüler. Durumdan şüphelenip hem muhtarı hem de jandarmayı bilgilendirdiler. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri. Definecilerin lüks araçlarla olay yerine gelip araçları ana yola park ettikten sonra ekskavatörle ana yoldan bir kilometre ötedeki tarlada kazı yaptıklarını gördüler. Yapılan baskınla definecilerden sekizini olay yerinde, kaçan 3 kişiyi de sıcak takiple yakaladılar. Ekskavatöre de el koyan Domaniç Jandarma ekipleri, zanlıları savcılığa teslim ettiler.

Aynı mevkiide 8 Nisan 2010 yılında da yine kaçak kazı yapan 7 kişi sıcak takiple yakalanarak cezaevine gönderilmişti.

O zamanlar Kütahya Müzeler Müdürü Metin Türktüzün tarafından olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Mozaiğin Roma Dönemine ait ikinci üçüncü yüzyıldan kalma eserler olabileceği ihtimali üzerine duruluyordu. Ayrıca olay mahallinin eski bir yerleşim yeri olduğu da edinilen bilgiler arasındaydı.

Yapılan incelemelerin ardından tarihin üzerine toprak kapatılarak kaderine terkedilmişti.

Çok sayıda işlenmiş mermer ve tarihi eserin ortaya çıktığı dünkü kazıda definecilerin bir şey bulup bulmadığı ise henüz bilinmiyor.

Yüzlerce yüzyıllık tarihi yapı ise muhtemelen yine kaderine terkedilecek.

Editör: Serdar Yiğit