Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde yaşayan 81 yaşındaki İhsan Arslan, Hayme Ana Cemiyeti'nin ilk kurucularından biri olarak öne çıkıyor. Arslan, aile köklerinin yüzlerce yıl önce Özbekistan'dan bu topraklara uzandığını ifade ederek, köylerinin gelişimine büyük katkıda bulunan Hayme Ana Cemiyeti'nin kuruluş hikayesini detaylarıyla anlattı.

YOLU BİLE YOKTU

1964 yılında askerden dönüş yaptığında, Çarşamba köyünün altyapısının eksik olduğunu yolunun, asfaltının bile bulunmadığını tanık olan İhsan Arslan, Domaniç ilçesinin de o dönem benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Ondan sonra bu durumu değiştirmek ve aşmak için bir karar aldıklarını söyledi.

Bu değişimi başlatmak amacıyla, o dönemin Domaniç Kaymakamı ile bir araya geldiklerini açıklayan Arslan, Hayme Ana Cemiyeti'nin temellerini de bu görüşme de atıldığını anlattı.

KABAK ÇEKİRDEĞİ VE YUMURTA SATARAK BAŞLADIK

Arslan,

"1964 yılının 9. ayında o dönemin Domaniç kaymakamıyla görüştük ve Hayme Ana Cemiyeti'ni kurmaya karar verdik. Ancak paramız olmadığını belirttim. Sadece 6 kişiydik ve 25'er kuruş para bulamıyorduk. Kabak çekirdeği ve yumurta satarak ilk kaynakları oluşturduk. Kaymakam, cemiyeti kurmak için para talep etmeyeceğini belirtti ve tüzüklerin üç nüsha kopyasının bulunacağını açıkladı: birincisi bizde kalacak, ikincisi onda kalacak ve üçüncü nüsha Ankar'a gönderilecekti. İşte bu şekilde, 9. ayda işe başladık ve 11. ayda tüzükler elimize geçti. Allah razı olsun, sayesinde cemiyeti kurduk” şeklinde konuştu.

Cemiyetin başkanlığı teklif edildiğinde, Arslan başkanlığı kabul etmeyerek, köyde öğretmenlik yapan İrfan Hoca'yı önerdiğini ve böylelikle İrfan Hocanın başkanlığa getirildiğini söyledi.

GÜN ATILAN TOHUMLAR, BUGÜN YATIRIMLARI GETİRDİ

Köy halkı, imece usulüyle cemiyetin kuruluşuna katkı sağladı. Yoğurt, tavuk, kuzu kesme gibi işler köy gücüyle yapıldı. Ayrıca, Muratlı köyünden değirmenci Mustafa Bey'in bağışladığı 300 kiloluk tosun ile Hayme Ana cemiyet öncülüğünde anılmaya başladı. 

Arslan, bu cemiyette yaklaşık 3-4 sene çalıştı ve devletin sağladığı desteklerden minnettarlıkla bahsetti.

2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törenlere katıldığını da anlatan Arslan, Devletin desteği ile yatırımlar da geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köye 60 dönümlük arazi tahsis ettiğini ve taş döşediğini dile getiren Arslan bu arazinin, şimdi turistler için köyün tanıtımı için kullanılıyor diye konuştu.

Arslan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, diğer bakanların o günden sonra hep köye geldiğini sözlerine ekledi.

Editör: Serdar Yiğit