Görenlerin hem şaşkınlıkla karşıladığı hem de tebessüm ederek tebriklerini ilettiği evle ilgili olarak evin mimarı, mühendisi ve aynı zamanda sahibi olan Naim gün çeşitli açıklamalarda bulundu.

 

“İNSANLAR HEM ŞAŞIRIYORLAR HEM DE TEBRİK EDİYORLAR”

Saman evlerinin inşası sırasında kullanılan yöntemi de açıklayan Nami Gün, "Öncelikle altına hasır beton attık, sonra aynı tuğla örmüş gibi balyaları koyduk ve böyle devam ettik. Birbirini tutabilmeleri için her 3 balya sonunda bir çomak çakıyorduk. Bu şekilde evimizi bitirdik ve çok kullanışlı ve güzel oldu. Etraftaki insanlar, bu evin yapımının imkânsız olduğunu düşündüler ama evimizin son halini gördüklerinde hayretler içerisinde kaldılar ve bizi tebrik ettiler. Ben Saman Ev’in hem maliyet yönünden uygun hem de sağlıklı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

YOK PAHASINA MAL EDİLMİŞTİ

Evin yapımında 160 balya saman kullanıldığını belirten Gün, aynı zamanda çiftçi oldukları için mevcut samanı kendi balyalarıyla değerlendirdiklerini ve dış cephede köylerinden çıkarılan kayrak taşını kullandıklarını ekledi.

Evin zemini için laminant parke, çatı kaplaması için de sac kullanıldığını söyledi. Yapımı yaklaşık bir ayda tamamlanan evin 14 yıl önceki maliyetinin sadece 7 bin 500 lira olduğunu belirtti.

PROJE FİKRİ NASIL DOĞMUŞTU?

Naim Gün, oğlu tarafından "Saman Ev" yapma teklifiyle başlayan bu ilginç serüveni şu sözlerle anlattı:

"İnegöl’de kamu kurumunda çalışan oğlum bir gün yanıma geldi ve 'Saman Ev' yapmak istediğini söyledi. Ben de 'Oğlum delirdin mi? Buraya saman ev yapılmaz' dedim. O da bana 'Yaptığımda görürsün' diye cevap verdi. 2009 senesinde gerçekten de saman evi inşa ettik. Şu anda 14 senedir o evde oturmaktayım. Evim gayet rahat, çok memnunum. Sıcaklığı da gayet iyi. Isı yalıtımından yarı yarıya bir tasarrufum var. Hayatımı Saman Ev'de devam ettiriyorum."

Naim Gün’ün eşi Feride Gün ise saman evin sıcak ve serin mevsimlere uygun olduğunu vurgulayarak, bu benzersiz evde yaşamaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Editör: Serdar Yiğit