DOMANİÇ’İN SAMAN EVİ 150 BİN KİŞİ TARAFINDAN İZLENDİ

Geçtiğimiz günlerde haber olarak yayınladığımız, böylelikle gören herkesin merak ettiği Domaniç’teki Saman Ev ile ilgili olarak merak ve ilgi gitgide büyüyor. Saman balyalarından inşa edilen evin haber 150 bin kişi tarafından izlenerek büyük ilgi topladı. Ancak, bazı vatandaşlar evin gerçekten samandan mı yapıldığı konusunda şüphelerini de dile getirdi. Bunun üzerine bu olağanüstü yapının inşaat süreci ve özelliklerini daha detaylı olarak paylaşıyor ve merakları gideriyoruz.

TEMELDEN TAVANA; İŞTE SAMAN BALYASINDAN EV YAPILIŞI

Görenlerde hayranlık uyandıran saman evin sahibi Mehmet Gün, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayıp bir kamu kuruluşunda görev yapıyor. Gün, saman balyası evlerini televizyonda izlediği bir belgeselde keşfettikten sonra bu fikri araştırmaya başladı. Almanya ve ABD gibi ülkelerde yaygın olan bu inşaat yöntemi hakkında araştırmalar yaparak dokümanlar topladı ve inşaata başladı. Mehmet Gün, köyün kış aylarının oldukça soğuk geçtiğini göz önünde bulundurarak, düşük maliyetlerle ev inşa etmek amacıyla kendi saman balyalarını kullanmaya karar verdi. İlk adım olarak, 50 metrekarelik bir alanı temel betonuyla hazırladı. Ardından, saman balyalarını, ahşap malzemeleri ve çatıda şıngıl ile levha kullanarak evin yapımını tamamladı. Dış yüzeyi saman balyalarını çamurla sıvayarak, köylerinin kayrak taşını da dış cephede kullanarak hem estetik bir görünüm elde etti hem de evin dayanıklılığını artırdı.

“BETONARME YAPILARA GÖRE ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR”

Ev sahibi Gün, saman balyalarından inşa edilen evin düşük bir maliyetle ısıtılabildiğini ve bu nedenle betonarme evlere göre yakıttan yüzde 75 tasarruf sağladığını vurguladı. Deprem riskini azaltmak amacıyla balyaların arasına demir çubuklar kullandıklarını da ekledi. Gün ailesi, saman evlerinin kışın sıcak ve yazın serin olduğunu belirtirken, başta köylülerin bu fikre şüpheyle yaklaştığını ancak sonuçların beklentilerin ötesinde olduğunu ifade etti.

14 YILLIK EVLERİNİ HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA SEVİYORLAR

Saman balyasından yapılan ev projeleri, özellikle soğuk iklimlerde yaşayan insanlar için ekonomik ve çevre dostu bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Baba Naim ve anne Feride Gün, tam 14 yıldır saman balyalarından yapılan evlerinde mutlu bir yaşam sürdürüyorlar. Gün ailesinin evleri, hem sıra dışı yapısı hem de çevre dostu özellikleriyle ilçede ve çevresinde büyük bir ilgi odağı haline geldi. Bu durum, onları hem sevindiriyor hem de evlerine olan sevgilerini artırıyor.

Editör: Serdar Yiğit