HAYME ANA VE OSMAN GAZİ'NİN TARİHÇESİ

Hayme Ana, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olarak bilinmektedir. Ertuğrul Gazi'nin Anadolu'ya geldiği zamanlarda, kendisine Söğüt kışlak, Domaniç yaylak olarak verilen bu topraklar, Osmanlı'nın doğduğu yer olarak kabul edilir.

HAYME ANA'NIN SON YILLARI VE TÜRBENİN İNŞASI

Yılın beş ayını geçirdiği Domaniç'te bir yayla mevsiminde Hayme Ana'yı yitiren Ertuğrul Gazi, annesini her yıl çadır kurduğu Çarşamba'da bir tepeye defnettirmiştir. Bu türbe, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit tarafından 1886 yılında yaptırılmış, adına " Devlet Ana" denilmiştir. II. Abdülhamit, l886'da Devlet Ana diye anılan büyük büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrini buldurarak üstüne bugünkü türbeyi yaptırmıştır.

700. YIL KUTLAMALARI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Kütahya Valiliği, Osmanlı Devletinin kuruluşunun 700. Yılı dolayısıyla türbe ve müştemilatını restore ettirerek çevre düzenlemesine tabi tutmuş, her yıl Hayme Ana adına törenler yapılan alana 2500 kişilik tribün yaptırmış, 100 bin fidanlı 700. Yıl Koruluğu kurdurarak, bir Osmanlı Çeşmesi ve iki Kütahya evi yaptırmıştır.

EYLÜL TÖRENLERİ

Hayme Ana ve Osmangazi Türbesi, Domaniç'e 15 km uzaklıktaki Çarşamba köyünde bulunmaktadır. Her yıl Eylül ayının ilk pazar günü, anma törenleri düzenlenmektedir. Bu törenler, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihine ışık tutan önemli bir geleneği sürdürmektedir. Hayme Ana ve Osmangazi Türbesi'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun başlangıcının simgesi olarak hala ziyaretçilere kapılarını açıyor olması, tarih meraklıları ve Osmanlı'nın köklerine ilgi duyanlar için büyük bir öneme sahiptir. Domaniç, Osmanlı tarihine dair eşsiz bir mirası ziyaretçilerine sunuyor ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

Editör: Serdar Yiğit