Eskiden Tunçbilek kömürünün yıkandığı ve dereden kapkara su aktığı için kara dere denilen derenin kenarında turkuaz rengi ve buharlar ile kendini göstermeye çalışan uyuz hamamı, Tunçbilek'te ki arıtma sisteminin devreye girmesiyle ortaya çıktı. 

Uyuz hamamı keşfefilmeyi bekliyor Foto Galeri: Uyuz hamamı keşfefilmeyi bekliyor

Yüz yılardır bölge halkı tarafından bilinen ve egzama, uyuz, kaşıntı gibi hastalıklara iyi geldiği için kullanılan hamamı kim hangi devirde yapmış bilinmiyor. 
Horasandan yapılmış iki havuzu bulunan hamam yaz kış aynı derecede sıcaklığını koruyor.

HAMAMI RESTORE ETTİLER

Geçtiğimiz yıl Domaniçli emekli ustalar çevre temizliği yaparak eldeki, imkânlarla havuzlardan birinin etrafını kadınlar için çevirdiler. Bu yılda bakımını yapmak için geldiklerinde, insanların havuz etrafına şifa için geldiğini ve arazide piknik yapıp sırayla hamama girdiklerini gördüler. Bunun üzerine durumu gazetecilere de haber veren emekli ustalar, Şefik Karaca, Muzaffer Veren ve Nazım Candan aileleri ile birlikte tarihi uyuz hamamının çevresini tekrar temizleyip ellerinden geldiğince düzenleme yaptılar. 

GELENLER ŞİFA BULDUKLARINI SÖYLÜYOR

Şefik Karaca, “Ben Domaniç Orman İşletme emeklisi bir memurum. Geçmiş yıllardan beri Hamitabat ve Domaniç sınırında bulunan Kocadere kenarında uyuz hamamı diye bilinen bir yer var. Geçmişte dere buradan geçiyordu, birkaç yıl önce Tunçbilek Belediyesi dere yatağını değiştirmiş burasıda mezbelelik bir yerdi. Önce burayı arkadaşlarla toplanıp temizledik. Geçen senede arkadaşlarla hayır için bir tarafını kapattık. Bir taraf bayanlar için diğer tarafı da erkeklere. Buranın özelliği kaşıntılara ve egzamalara iyi gelmesi adından da anlaşılacağı üzere uyuz hamamı diye bilinir. Gelenlerin çok şifa bulduğu söylenir bizde hayır için bu düzenlemeleri yaptık” diye konuştu.

DEREYE ASMA KÖPRÜ YAPTI

Muhacırler köyünden olan emekli oto elektrikçisi Muzaffer Veren, “Ben Domaniç'te ikamet ediyorum. Geçen sene bu hamam için bu köprüyü yaptık elimizden geldiği kadar faydalı olabildiysek ne mutlu” ifadelerini kullandı.

EŞİMİN ELLERİ İÇİN GELDİK

Muhacırlar Hamamına Şifa için gelen Ahmet Yiğit, “ Bu hamamı uyuz hamamı diye biliyoruz egzamaya da iyi geldiğini duyduk. Hanımda olan egzama için Bursa'dan geldik. Şişelerimizi de doldurduk. Eşlerimiz şu an şifalı suya girdi. Şifalı olduğunu yıllardır büyüklerimizden de duyduk. Şifa Allah'tan deneyip göreceğiz. Allah razı olsun yakın köylerdeki komşular kapatmışlar bayanlar için, temizlemişler, çevre düzenlemesini yapmışlar ama asıl yardımı yetkililerden istiyoruz. Bu şifalı suyun düzenlenmesi ve herkesin yararlanabilmesi için” dedi.

Editör: Serdar Yiğit