Kocaeli Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Medikososyal Merkezi'nde görev yapan ve aynı zamanda Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktoralı hemşire olan Domaniçli merhum Selim Candan'ın kızı Dr. Havva Bozdemir, Lenfödem Ölçüm Cihazı için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Patent onayını aldı. Bozdemir, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Dilek Aygin ile birlikte geliştirdikleri bu cihaz sayesinde lenfödem hastalarının yaşam kalitesini artırarak sağlık alanında önemli bir adım atmış oldular.

TANI DAHA GÜVENİLİR ŞEKİLDE TAKİP EDİLECEK

Lenfödem, lenf sıvısının vücutta birikmesi sonucu oluşan kronik bir tıbbi sorundur ve çoğu zaman kollar veya bacaklar gibi uzuvlarda şişmeye neden olur. Tanı ve tedavi süreçlerinin geliştirilmesi için Dr. Havva Bozdemir ve Prof. Dr. Dilek Aygin, "Lenfödem Ölçüm Cihazı" başlıklı bir patent geliştirdi. Bu cihaz, lenfödem hastalarının durumlarını daha hassas ve güvenilir bir şekilde izlemelerine yardımcı olacak.

Domaniç'te otopark sorunu seçim öncesi gündeme geldi Domaniç'te otopark sorunu seçim öncesi gündeme geldi

DOĞRU TEDAVİ İÇİN ÖNEMLİ CİHAZ

Cihazın en dikkat çekici özelliği, aynı noktadan ölçüm yapma yeteneği sunmasıdır. Bu, kol veya bacak çevresi ölçümlerinin daha doğru bir şekilde yapılmasına olanak tanır ve ardışık ölçümlerin karşılaştırılmasını kolaylaştırır. Ayrıca, cihaz anormal değerler tespit ettiğinde uyarı verme yeteneği ile, sağlık profesyonellerinin lenfödem hastalarının durumunu daha iyi izlemelerine ve gerektiğinde tedaviye hızlıca müdahale etmelerine yardımcı olur.

SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ BİR KATKI

Bu patent, Türk bilim insanlarının sağlık alanında önemli bir katkı sağlayarak, lenfödem tanı ve tedavi süreçlerini daha etkili hale getirme amacına yönelik bir adımı temsil edecek. Dr. Havva Bozdemir ve Prof. Dr. Dilek Aygin, bu başarılı gelişme ile ulusal ve uluslararası sağlık topluluğunda büyük bir takdir kazandı. Bu yeni ölçüm cihazının, lenfödem hastalarının yaşam kalitesini artırmada büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtildi.

Editör: Serdar Yiğit