Sulama tankerleri ile tarlayı nemlendirip ekimini yapan Yılmaz, “Bu sayede buğdayı karıncalar toplamadan çimlenmeye başlayacak” dedi.

İlçede, kalorifer sistemi ile, güneş enerji sistemini birleştirerek yeni bir tasarruflu sistem geliştiren ve bu işinde patentini alan, ayrıca ceviz kurutma, ceviz soyma, İsviçre çakısı gibi her işi yapabilen traktör icatları ile adından sıkça söz ettiren mucit çiftçi Selamettin Yılmaz, kuraklık nedeniyle tarlalarını ekemediğini sonra aklına bu sistemin geldiğini ve uygulamaya başladığını, herkesin de kendi imkanları ile aynı sistem ile ekim yapabileceğini anlattı. 

Selamettin Yılmaz Sulama-06

Yılmaz, “50 dönüm kadar tarlamı ekim ayında kuraklık nedeniyle ekemedim. Toprak kuru, bu haliyle yapılan ekimlerde çimlenme olmaz. Tohuma can suyu vermek gerekir. Aksi halde tohum ya kurur, ya da karıncalar taşır. Kasımın 17'sine geldik. Zaman daralıyor biz hala ekim yapamıyoruz. Buna bir çare bulmam lazım derken aklıma sulama sistemi geldi.  Özel bir römork yaparak üzerine su tankerlerini koydum.  Arkasına da basit bir boruyu ince ince delerek, su püskürtme sistemini ekledim. 2 ton suyla, iki dönüm toprağı, yaklaşık bir saatte nemlendirecek kadar su püskürtebiliyorum. Bu da tohuma can suyu vermeye yeter” dedi. 

Yılmaz, daha iyi verim almak için akşam üstü yapılırsa yağacak çiğ ile de toprağı nemlendirmeyi ve tohuma can suyu vermeyi güçlendirmiş oluruz diye ekledi.

Selamettin Yılmaz Sulama-12

Selamettin Yılmaz Sulama-07

Editör: Serdar Yiğit