Domaniç'te bulunan Karşıyaka Mezarlığı, ilginç bir istatistiğe ev sahipliği yapıyor. Mezarlığın gönüllü bakımını üstlenen 72 yaşındaki eski Muhtar Erdoğan Tekdemir, yaklaşık 9 yıldır her yılın bir ayında kimsenin vefat etmediğine dikkat çekiyor.

BEN BU İŞİ GÖNÜLLÜ YAPIYORUM

Mezarlıkta bakımını gönüllü olarak yaptığını anlatan Tekdemir,

"Geçen gün yaşlı bir kadın geliniyle beraber mezarlıkları okumaya gelmiş. Kapının önünde durduğunu farkettim, gelmesini söyledim ve iyi günler diledim. Kadın da cebinden 10 TL çıkarıp bana vermek istedi, para almadığımı söyledim ama vermekte ısrarcı olduğu için almak zorunda kaldım. O 10 TL bir köşede durur." şeklinde konuştu.

UYANDIĞIMDA AKLIMA BURASI GELİYOR

Gönüllü olarak bu işi yapan Tekdemir, ailesinden feragat edip her gün mezarlığa gelerek bakımını üstleniyor.

Sabah uyandığında aklına direkt olarak mezarlık geldiğini ve hemen gelip temizlik yapmaya başladığını belirtiyor.

15 GÜNDÜR MEZARLIKTA KALIYOR

Son 15 gündür mezarlıkta yatıp, kalktığını söyleyen Tekdemir, kahvaltı ve yemeğini de mezarlıkta yediğini bazen komşularında yemek getirdiğini anlatıyor.

EN FAZLA ÖLÜM 2019’DA

Mezarlıkta kayıt da tutuğunu söyleyen Tekdemir, 2014 yılının son çeyreğinde 7 kişi, 2015 yılında 34 kişi, 2016 yılında 28 kişi, 2017 yılında 33 kişi, 2018 yılında 31 kişi, 2019 yılında ise 42 kişinin vefat ettiğini ifade ediyor. En fazla ölümün yaşandığı yıl 2019 olarak kayıtlara geçiyor.

2020'de 39 kişi, 2021'de 38 kişi son olarak2022 yılında'da 35 kişinin vefat ettiğini söylüyor.

SENEDE 1 AY KİMSE ÖLMÜYOR

Muhtar Erdoğan Tekdemir, mezarlığın defterlerinde ilginç bir durumu gün yüzüne çıkarıyor.

Tekdemir, vefat edenlerin kayıtlarını defterine işledikten sonra bir durumun dikkatini çektiğini belirterek şöyle açıklıyor:

"Her sene illa 1 aylık süreçte kimse ölmüyor. Bir sene temmuzda kimse ölmüyorsa, başka bir sene ekim ayında kimse ölmüyor” ifadesini kullanıyor.

‘HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLIYORUM’

Tekdemir, ilginç istatistiği paylaşırken birde

mezarlıklara pek ziyaretçi gelmediğini ve terkedilmiş mezarlıkları gördüğünde üzüldüğünü ifade ediyor.

Tekdemir,

“Hiçkimse gelmiyor. Bu durumu görünce hüngür hüngür ağlıyorum. Burası gerçekten çok zor.Burayı aldık imkan yok vermem başkasına” diyerek mezarlığın bakımı için de belediyeden destek istiyor.
Editör: Serdar Yiğit