İlçemize bağlı Fındıcak köyünde yaşayan Osmanlı'nın mirası Şehitli Yörüklerinin giyim kuşam kültürü, belgesel fotoğrafçısı Metin Durak tarafından kayıt altına alındı. Günlük yaşamlarında kendi aralarında "uzun urba" dedikleri renkli elbiseler giyinen Yörükler, geçmişten günümüze giyim kuşam kültürlerini sürdürüyor.

https://youtu.be/PGNl7QQLVS8

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nın 2019 yılında İstanbul'da sergi ve sunumu yapılan "1886 Söğüt Keşif Gezisi Fotoğraf Albümleri" etkinliğinde, Domaniç ve dolaylarına dair herhangi bir envanterin kayıt altına alınmadığını gördüğünü söyleyen belgesel fotoğrafçısı Ilıcaksulu Metin Durak, yaptığı açıklamada kurucu unsur olan ve göçebe yaşam kültürünün yaşayan son halkası olan Domaniç Yörüklerinin fotoğraflanıp kayda alınmasıyla bu envantere eklenmesi gerektiğini söyledi.

Durak, " 1886 yılında Sultan Abdulhamid'in isteği ile gerçekleştirilen Söğüt Keşif Gezisi var. Bu geziye 10 kişilik bir ekip katılıyor. Söğüt, Bilecik, Eskişehir-İnönü ve Bursa'da Osmanlı'nın kökleri ve doğuşu nerededir arayışıyla başlayan bu gezinin sonucunda elde edilmiş envanter görüntüler var. Bu görüntülerin hepsinden Sultan Abdulhamid bir albüm hazırlatıyor. Daha sonra bu albümler Fransa'ya gönderiliyor. Bunlar bir şekilde ülkemize geri döndükten sonra 2019 yılında tekrardan yayınlandı. Bende bununla ilgili bir sergiye katılmıştım. Sergide Osmanlı'nın kökleri, ecdadın izleri tarih sayfasına çıktığı coğrafya olarak Söğüt'ü ele almışlar. Ancak Hayme Ana'nın, Şehit Saru Batu Savcı bey'in yer aldığı Domaniçimizin herhangi bir şekilde kaydı yok. Bizde mevcut folklorun kaybolmaya başladığı şu günlerde, Fındıcak köyünde bulunan Şehitli Yörüklerini kendi yerel kıyafetleriyle fotoğraflayıp envanterimize katmak istedik" dedi.


Fındıcak Köyü Muhtarı Yılmaz Gürsoy'da, " Bugün burada yöresel kıyafetlerimizi giyerek kültürümüzü yaşatmaya çalıştık. İleride bu gelenek kaybolsa bile bu fotoğraflarda yaşayacak. Çocuklarımıza, torunlarımıza bir hatıra olarak kalacaktır inşallah" dedi.

Muhtarın eşi Ömüriye Gürsoy ise Şehitli Yörükleri olarak her yıl Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenliklerinde bu kıyafetleri giydiklerini ve kültürlerini tanıdıklarını söyledi. Gelenek ve görenekleri yaşatmaya çalıştıklarını aktaran Aslı Kaynak'ta, bu gün burada yapılan çalışmanın bu anlamda çok kıymetli olduğunu belirtti.