Artık insanlar gökyüzüne baktığında Samanyolu galaksisini ve hatta yıldızları göremiyor. Takım yıldızlarını, gezegenleri çıplak gözle görmek neredeyse imkânsız hale geldi. Büyükşehirlerde yaşayanlar ise yıldızları unutmuş vaziyette. 

Yani buralarda oluşan ışık kirliliği astronomik gözlemi önlüyor. Yine bu kirlilik yıldız pozlaması yapmak isteyen fotoğrafçılarında net bir fotoğraf almasını engelliyor. 

Domaniç'in yüksek kesimlerinde ise böyle bir sorun yok. Şehir ışıklarından uzak tamamen karanlık kalıyor.

Domaniç Gazetesi olarak dağlarda her yıl görüntülediğimiz Perseid Meteor yağmuru yani her yıl Ağustos ayında gerçekleşen en belirgin göktaşı yağmuru haberimiz dünyaca ünlü haber kuruluşlarında yayınlanıyor.

Görselleri en hızlı servis edenlerden olduğumuz için haber ' Başta Kütahya'nın Domaniç ilçesi olmak üzere tüm dünyada gözlemlenen perseid meteor yağmuru…” başlığı ile haber sitelerinde yer alıyor.
Buda ilçemizin bu anlamda öne çıkmasını sağladı ve dönemin Domaniç Kaymakamı Mesut Ozan Yılmaz, haberin hemen ardından bu konun üzerine eğildi ancak, zamanı yetmedi. 

Karanlık gökyüzü parkları bugün 'astroturizm' denilen bir ziyaretçi akınına neden oluyor. 

Özellikle astronomik gözlem yapmak isteyen araştırmacılar yanında her yıl binlerce ziyaretçi, bu parklara giderek yıldızlı gökyüzünü tecrübe ediyor. Dünyada 92 tane Karanlık Gökyüzü Parkı bulunuyor.
Şimdilerde ise Sertifikalı bir Karanlık Gökyüzü Parkı oluşturulması için Bursa girişimde bulundu. Işık ölçümleri yapılarak, park yapımına uygun olup olmadıkları denetlendi. Bu yıl içinde ilk Karanlık Gökyüzü Parkları hizmete girmiş olacak.

Bu hizmeti duyuran Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk'ün kurduğu “ Karanlık gökyüzü parkı  şehir ışıklarının en az etkilediği bölgelerde kuruluyor. Yaptığımız inceleme sonucu Başalan yaylası en karanlık bölge çıktı. Akreditasyon çalışmaları ve projelendirmesi de bitti. Bütçeyi ayırabilirsek Türkiye'de tek yer olacak. Domaniç ve Afyon'da planlama yapılmış ama akreditasyonu yok” cümlesini köşesinde paylaşıyor.

Yani Domaniç'in bu girişimi kayıt altına alınmış, planlanmış ama devamı gelmemiş. 
SERDAR YİĞİT

Editör: Serdar Yiğit