Domaniçli Diyetisyen Halil Emre Göktaş, faydalı ve bulunabilir bir şifa deposu olan Karahindiba'yı siz okurlarımız için yazdı.

Diyetisyen Halil Emre Göktaş, “Şimdi evimizden dışarı çıkalım hele bir de yeşillik bir alandaysak bulamamamız imkansız karahindiba bitkisini. Bu kadar faydalı ve bulunabilir bir şifa deposunu yazıya dökmesem olmazdı diye düşündüm. Karahindiba bitkisi üzerine yapılmış birkaç bilimsel çalışmadan bahsedip nasıl tüketebilirsiniz, ne kadar tüketebilirsiniz, hangi durumlarda tüketmeniz önerilmez bunlara da değineceğim.

YAPILAN ÇALIŞMALAR VE FAYDALARI

2016'da yapılan bir çalışmada Karahindiba bitkisinin tip2 diyabet (şeker hastalığı) 'e iyi geldiği ve anti-diyabeteik ilaçlarda kullanıldığı gösterilmiş. Tip2 diyabetlilerin şeker seviyelerini dengede tutmak için kullanılmıştır.
Yine aynı şekilde bu senenin Nisan ayında yapılan bir çalışmada bağırsak hastalıklarını tedavi edici özelliği de öne sürülmüş ve çalışmalara başlanmıştır, daha nice umut verici çalışmalar tıp dünyasında sürmektedir.
Ayrıca ; -Diüretik ( idrar söktürücü)
-Kolesterol -Ceşitli cilt hastalıkları
-Antioksidan(Karaciğer temizleyici) gibi etkileri de bulunmaktadır.

NASIL TÜKETECEĞİZ?

Karahindiba bitkisinin kurusunu çay halinde tüketmek daha pratik ve ulaşılabilir olduğundan çay şeklinde günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş karahindibadan 1 tatlı kaşığı alıp bir kaba koyuyoruz. Üzerine kaynamış sudan 1 fincan ilave edip 4-5 dakika ağzı kapalı şekilde demlenmeye bırakıyoruz (Süreyi fazla geçirmeyin tat acılaşır ve içerdiği bileşikler inhibe olabilir)

TÜKETİRKEN KİMLER DİKKATLİ OLMALI ?

Hamileler

, Safra kesesi problemi yaşayanlar, Çok zayıf bireyler
Uzun süre susuz kalmış bireyler
Kemotörapi,Radyoterapi,Işın vb ilaç tedavisi alanların mutlaka doktor kontrolü altında tüketmeleri gereklidir” dedi.

Editör: Serdar Yiğit