ANKETİMİZ AYNAMIZMIDIR

Bu küçük anket Domaniç'i ne kadar yansıtır bilemeyiz ama bu küçük aynaya baktığımızda bazı olumsuzlukları açıklamak daha kolay olacak gibi.

Domaniç ve köylerinin çoğu yörüklerden oluşuyor. Yörük, yürüyen, üreten, boyunduruk altına alınamayan bağımsızlığına düşkün olarak tarif edilir. Oysa bizde işçiliği tercih edenlerin sayısı çok fazla. Son yüz yılımızın bir kısmı Tunçbilek'te kalan kısmı da İnegöl'de el kapılarında iş aramak ile geçmiş. Dağa tünel açılsın diyenlerin büyük çoğunluğu İnegöl'e servis ile işe gelip giden çilekeş emekçilerimiz. Bunlara destek verenler ise Kütahya ve Tavşanlı Ticaret Odaları. Bir de seçimlerde Vekiller. 
Başka ile bağlanalım diyenlerin sayısı da az değil. Bunlar çözümü yine dışarıya bağlanmakta görenler. Haklı oldukları yerler çok. Kütahya bize hak ettiğimiz değeri vermiyor. Zaten bu ile sonradan bağlanmışız. Kültürel olarak da Bursa / Bilecik kültürüne daha yakınız. Domaniç'ten bir şey olmaz diyenleri de ekledik mi. Umutlarımız tükeniveriyor. 

Oysa Kayı Türklerinin yaşadığı ata yadigarı, imparatorluğun kuruluşuna beşiklik etmiş Domaniç, doğası ve tarihi değerleri ile ön plana çıkarılıp kendi yağı ile kavrulabilecek potansiyele sahip bir ilçe. 

İÇİ BOŞ DÜKKANA MÜŞTERİ GELMEZ 

Domaniçliler diyor ki, bize yol yapsalar, bize iş verseler falan filan…
Domaniç'e niye yol yapılsın ki , ya da niye iş yeri kurulsun ki. Fabrika kursan kalifiye eleman yok. Makine bozulsa tamirci yok. Tamirci olsa yedek parça yok. 
Domaniç'e niye yol yapılsın ki Ilıcaksu bir turizm harikası, Güney ona keza aralardaki köylerimizde aynı ama biz buralarda ne satacak bir ürün üretiriz ne konaklama imkânı sağlarız. Ne geleni doyuracak bir mekâna sahibiz. Boş dükkana müşteri gelemez dostlar…

PROJE YAPAR GERÇEKLEŞTİRMEYİZ, GERÇEKLEŞTİRSEK BİLE BİTİRMEYİZ. BİTİRSEK BAKIMINI YAPMAYIZ. KISACASI YAPAR GEÇERİZ TAKİP ETMEYİZ. 

Domaniç'e bir bakan gençlik merkezi onayını vermişti. Biz takip etmediğimiz için yapılmadı. Son olarak giden valimiz parayı da çıkardı. Bizden küçük ilçeler yapıp faaliyete geçirdi binaları tadilat istiyor. Biz daha yerini tespit edemedik. Hastanemiz Domaniç Tunçbilek yolumuz kaplumbağa hızıyla, mehter takımı gibi iki ileri bir geri ilerliyor. Ceza evine yarımız karşı çıktı yarımız destekledi. Başladı ve yarım kaldı. 10 yıllık uğraşımız Oba Kampımız iptal edildi. 

EN BÜYÜK AYIBIMIZ SUYUMUZ YOK

Köylerinin yüzde 98'inden dere geçen, dağlarında yüzlerce çeşmesi olan, su deposu dağların eteğindeki Domaniç onlarca yıldır bir Pazar alanı ve Yeşil köy göledini yaptıramadı. Çoğu köyümüz batak içiyor, arsenikli su içiyor. Domaniç'te insan kanser olur mu evet kötü sudan kanser oluyoruz. En büyük ayıbımız Domaniç'te susuzluğumuzdur.

HATLAR ÇEKMİYOR 

Kaç vekil seçim döneminde gelip yanımızda yetkilileri arayıp Domaniç'in internet ve telefon sorunu çözülecek diye talimat verdi değil mi. Takip ettik mi. Yoksa telefon numarasını yedik de sabırla hazmetmeyi mi bekliyoruz. 

HEYELANLI BÖLGEDE KİMİN BAŞINA TAŞ DÜŞECEK

Heyelanlı bölgede onlarca taş sürücüleri ıskalayarak düştü. Kaç siyasi ve kaymakam söz verdi. Önlem alınacak diye, sayamadık ama hala bir önlem alamadık. 

SENEYE OLUR İNŞALLAH

Domaniç'te tüm işler yine seneye kaldı. Ya sabırla olmasını bekleyeceğiz ömrümüz yeterse ya da bu kış sık sık bir araya gelip sağcısı solcusu oturup Domaniç'in derdiyle dertlenip ortak dertlerimize ortak çareler arayacağız. 

SEÇİMLER ÖNEMLİ

Bu arada bir de Martta yerel seçimler var. Kriterlerimiz bellidir. 1.Garibandır bari muhtarlık maaşı alsın, 2. Bizdendir bu kazansın, 3. Bu seçilirse kukla olarak kullanabiliriz. 4. Akrabamız kazansın. 5. Bize ters ama yapabilecek adayı seçelim.

Editör: Serdar Yiğit