Başta Domaniç'i Domaniçliye anlatmak, yazarak çizerek ulusal ve yerel olarak kitaplaştırarak Domaniç’e değer katmaya çalışmış ve bu uğurda yıllarını, maddi ve manevi birikimlerini, zamanlarını harcamış değerli insanlar.

Aslında her birini muhakkak tanımalı, tanıtmalı ve gelecek kuşakların aklında bir nebze olsun isimlerini hafızalarına kazımalı diye düşünüyorum. Bu güzel İnsanların fikirleri, Siyasi görüşlerinin farklılığı ne olursa olsun en azından gelecek nesillerce Domaniç diyebilmişler olarak her daim hayır ile anılmalı.

Bu haftaki yazımda geçen hafta kaldığımız yerden devam etmek istiyorum tanıdığım değerlerden. İlk olarak geçen senelerde kaybettiğimiz İsmail Kartal hocamdan bahsetmek istiyorum. Aslen Tavşanlılı olan araştırmacı yazar ve eğitimci olan İsmail Kartal hocam Domaniç Tarihi ile ilgili bir çok makale ve çalışmalar yapmış ve Domaniç tarihine ışık olacak kültürel çalışmalara imza atmıştır. Geçtiğimiz sene kaybettiğimiz hocamızı rahmetle anıyorum.

İkinci olarak Kıymetli Büyüğüm Ahmet Urfalı hocamdan bahsetmek istiyorum. Ahmet Urfalı hocamı nasıl anlatayım bilemedim. Mütevazi bir kişilik ve tam bir Domaniç aşığı. Kendisi iyi bir eğitimci. Dotag ( Domaniç Tarihi Araştırmalar Grubu) kurucularından, kuruluş destanı başta olmak üzere ismini sayamayacağım bir çok kitap ve  makalesi bulunan ender bir kişilik. Hayme Ana türbesinde bulunan “Hayme Ana'nın öğüdünün” yazarı. Çok Şey yazılır Ahmet Urfalı hocam için ama malumunuz yerim dar. Sevgili hocamı buradan saygı ve hürmetle selamlıyorum. Allah uzun ömürler versin inşallah.

Bizim kızımız 'Diriliş Şehri Domaniç' kitabının sahibi, gönüllü rehber, yüreği güzel insan Nil Bal kardeşimi bu köşede yazmazsam olmazdı tabiki. Başarıları daim olsun.

Devlet Ekilen Toprak Domaniç kitabıyla tanıdığımız Orhan Sarıca’yı da unutmamak gerek. Her ne kadar bazı konularda aynı fikirde olmasam da Domaniç'e değer katan diğer bir hocamız ise Ömer Faruk Dinçer'dir.

Sadece kitap, makale ve yazılarla değil, sosyal ve kültürel açıdan Domaniç’e değer katmış bir çok kişiden söz etmekte mümkündür. Sanatı ile marka olmuş merhum Nuri Yıldırım, "zurnacı Aşık Nuri" Domaniç’e değer katanlarda anılması gereken büyüklerimizdendir muhakkak. Buna benzer bir çok isim sayabiliriz.

Zaman zaman bu köşemde Domaniç’e değer katanları yazmaya gayret göstereceğim. Asıl mesele ise bizlerin bu değere ne kadar sahip çıkıyor olmamız.

Bırakın sahip çıkmayı, sahip çıkmayı beceremesek bile bu değeri yaşamaya gayret edin. Çünkü ölmeden Cenneti görebileceğimiz bir doğal ilçede yaşama fırsatı bulmuş olan biz Domaniçliler dünyanın belkide en güzel oksijeni ile nefes alıp veriyoruz. Kayın, çam ve birbirinden farklı onlarca, yüzlerce bitki örtüsünü bir arada görme fırsatı sunuyor Domaniç doğası bizlere.

Tarihi ve kültürel olaraktan bir dönemin başlangıcına Osmanlı'nın kuruluşuna ev sahipliği yapmış bir ilçenin sahipleriyiz. Türkülerimiz, manilerimiz, folklorik zenginliğimiz ile başlı başına kültürel bir mirasa sahibiz.

Velhasılı değer katanlarımızın değerlerine sahip çıkmayı beceremiyorsan bile o değerlerin kıymetini bilip doya doya yaşayabilmekte önemli. Her mevsim ayrı bir güzel Domaniç. Her mevsimi doya doya yaşamasını bilmek gerek.

Kalın sağlıcakla.