Bu haftaki yazımı 1940 Tavşanlı doğumlu, 1992 yılında TEMA kurulduğunda ilk gönüllü olarak Fevzi Coşkun 001 ünvanını alıp, misafirlerini "sizleri Domaniç ormanlarını gezdirmeden bırakman" Diyen bir doğa severe atfetmek istiyorum.

Fevzi Coşkun hocam Ruhun şad olsun.

11 Haziran 2012 yılında vefat eden doğa sever ve Domaniç hayranı Fevzi hocamızın, nihayetinde kıymetini er yada geç anlamış olacakki Domaniçli, ölümünden iki yıl sonra 2014 yılında "Domaniç'te Zaman" Adlı kitabı Domaniç Belediyesinin kültür hizmeti olarak bastırıldı.

Domaniç, iklimi, zengin doğal kaynakları ve bozulmamış bakir doğası ile turizm açısından bir cazibe merkezi. Biyolojik çeşitliliği ve nadir bulunan bitki türleri ile süslenmiş dağları, yaylaları, tepeleri, vadileri Domaniç’in tarih-kültürünün olduğu kadar doğasının da ilgi görmesine neden oluyor. Türkiye’de yayla keyfinin yapılabileceği nadir yerlerden. Doğal su kaynakları, verimli tarım alanları ve canlı çeşitliliği Domaniç’e sadece göze hitap eden bir doğal güzellikten sıyırıp doğa gözlemciliğine de fırsat veriyor. Nadir endemik bitki türleri mevcut. Tepelerden Domaniç ovasına seyre dalarken, sarp yamaçlarda süzülen kuşlara değen gözünüz ormanlık alanlara, derelere yeşile doyuyor. Doğa gezilerinden zevk alanlara, kuş-börtü-böcek gözlemcilerine, piknikçilere, fotoğrafçılara verimli anlar sunan ilçede doğa ile baş başa kaldığını anlıyor insan. Bölgede bir çok kuş-börtü-böcek türü yaşıyor. Gözlemciler bu türleri inceleme şansı buluyor. Domaniç’in doğal alanlarında hem doğayı soluyup hem de nesli tükenmekte olan ayı, geyik gibi hayvanları gözetleme imkanı bulabiliyor. Bakir doğası ve misafirperver halkıyla yerli-yabancı her turistin seveceği doğal bir turizm alanıdır Domaniç. Trekking, offroad, bisiklet, yürüyüş, balık tutma gibi aktiviteler için oldukça müsait. Yüksek rakımlı dağlarında bulunan kayın ormanları ile kaplı yaylaları eşsiz güzellikleri ile bir oksijen deposu.

Domaniç endemik olmayan en çok nadir bulunan bitkilerin yetiştiği alanlardan. Türkiye’de yok olduğu sanılan ancak 1986 yılında bir ormancı tarafından keşfedilen çok değerli bir bitki olan, görkemli sarı çiçeklerinden dolayı “sarıgelin” veya “sarıafet” olarak adlandırılan Gentiana Lutea (censiyan/acı kök) Domaniç dağlarındadır. Domaniç’in endemik bitkilerinden bir diğeri ise Lidya peygamber çiçeğidir (Centaurea Lydia). Kocayayla’da endemik bir orkide türü olan “Epipactis Pantaca’da yetişir. Yine ülkemizde çok nadir bulunan Epipogium aphyllum adlı orkide de Domaniç’te yetişir. Anadolu karaçamının endemik bir türü olan ve önemli biyolojik zenginliklerimizden Ebe Karaçamı da Domaniç’te yetişir. Domaniç’in doğa turizmine en büyük tanıtım katkısı yapan ve daha da yapacak olan doğa olayı ise şu: Her yıl ilkbahar mevsiminde Kocayayla’da, çiftleşmek için gruplar halinde ormandan dereye göç eden kurbağalar, karayoluna geldiklerinde birbirlerinin sırtında yolun karşısına geçiyorlar ve Seyitömer’deki arkeolojik kazılara göre 5 bin yıldır bu olay devam ediyor….Fevzi COŞKUN hocam bunlardan da bahsediyor zaten.kitaplarında.

Evet…. Saygıdeğer okurlarım. Kıymet bilen Domaniç’in kıymetini zaten biliyor ve kitaplara sayfalarca yazmış. Ya bizler ne kadar tanıyoruz Domaniç'i. Tanıtmaya çalışanlara boş beleş işler ile uğraşıyorsunuz eleştirisini yapmaktan başka ne gibi bir yaklaşıma sahibiz.

Öldükten sonra kıymetini anladığımız, Fevzi Coşkun hocam gıyabında Domaniç diyenlere çok teşekkür ediyorum. Biz Domaniçliler olarak daha çok öğrenecek ve bilmemiz gereken o kadar çok güzelliğimiz var ki...

Kalın sağlıcakla