Gündem o kadar yoğun ki aslında. Yerimin darlığı nedeniyle kısa kısa değineceğim. Malumuzdur, Eylül ayındayız. Hayme Ana ve Göç Şenliklerini yaptık ve 742 kez maşallah dedik hep birlikte. Domaniç’in düşman işgalinden kurtuluş gününü kutladık geçen hafta. İlçemizin önemli günlerinden biri bana göre.

İlk olarak, ülkemizin seçkin, bir o kadar da unutulmaya yüz tutmuş, ilçelerinden birisi olan Domaniç'imizin "5 Eylül Düşman İşgalinden, Kurtuluş Günü" Kutlu Olsun. İstiklal mücadelesini zaferle sonuçlandıran aziz milletimizi, kahraman Şehit ve Gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. 5 Eylül günü, ne olur ilçemizin günü olsun.

Covid-19 belası ve pandemi yüzünden son yıllarda, anmalarımızı, kutlamalarımızı özledik. Şükür ki hayat ekonomik anlamda kötü olsada, kültürel anlamda baya bir güzelleşmeye başladı. Hatta bir tık ileriye giderek. Hayme Ana Şenliklerine çevre il ve ilçelerden gelen Yörük ve Türkmen Dernek ve Federasyonlarına Hayme Ananın manevi huzuruna gelen sivil toplum kuruluşlarına kendilerini tanıtma fırsatı verildi mesela. Halk konseri harika düşünülmüştü. Gerçi geçen hafta değindin bu konulara.

Biz asıl konumuza gelelim.
Malumunuz Eylül ayının ikinci haftasıdır Yörük bayramı. Ülkemizdeki tüm Yörük ve Türkmenler Ertuğrul Gazi bey huzurunda toplanıp üç gün misafir olur Söğüt Ocağına.

Tüm Yörük ve Türkmenler demişken, geçen senelerdeki etkinliklerde polemiğe sebep olan Domaniç, Söğütte Ata huzurunda neredeydi sorusu bu sene sorulmayacak nihayet. Domaniç Belediye Başkanı Sayın Sahvet Ertürk şahsi olarak her yıl katılsa da bu yıl belediye olarak Domaniç’in kıl çadırını Ata huzuruna kurdurmuş ve kültür evimizin eşyaları ile Domaniç tarihini ve kültürünü sergileme fırsatı sunmuş. Kendisine bu duyarlılığı için teşekkür ediyorum.

Mümkün mertebe her yıl katılmaya çalıştığım Söğüt Ertuğrul Gaziyi anma ve Yörük Şenliklerine işte olmam vesilesi ile bu sene katılamadım. Malum özel sektörde çalışan bir kardeşinizim ve üç vardiya çalışmaktayım. Onun için bu tür etkinliklere katılmam epey bi zorlaştı. Ama katılan arkadaşlarla ve büyüklerimle istişare etmeyi ihmal etmiyorum.

Bu seneki 742'nci Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenliklerine sadece Belediyemiz olarak değil Domaniçliler olaraktan katılımımız epey bir çok olmuş. Kısacası Domaniçliler bu sene evlatları olarak Ata huzurundalarmış. Ana ocağından evlat ocağına misafir olmuşlar. Bu anlamda Kayı Boyu Kültür Dermeği çatısı altında gönüllü olarak bütün Yörük etkinliklerine katılan Haşim ve Sema Süngü çiftine ayrıca teşekkür ederim. Çoğumuzun fuzuli işler olarak gördüğü bu tür her etkinlikte Domaniç flaması ile en öndeler. Söğüt'te de yine en öndelermiş. Fatih Peynir kardeşimizi de unutmamak gerek. Süngü ailesi gibi Oda kocaman bir teşekkürü hakkediyor Domaniçlilerden.

Malumunuz bu hafta okul zili çalacak. Öğretmenlerimiz öğrencilerine, öğrencilerimiz arkadaşlarına ve sınıflarına kavuşacaklar. Bu anlamda, geleceğimizi inşaa edecek olan çocuklarımıza, onları yetiştirecek olan öğretmenlerimize ve öğrenci velilerine 2023/2024 Eğitim ve Öğretim yılı hayırlar getirsin İnşallah. Öğretmenlerimizin sosyal haklarını alabildiği bir yıl olsun. Başarılı bir yıl diliyorum. İyi dersler.

Yukarıda da belirttiğim gibi bir çok konu var aslında. Okurlarım başta olmak üzere Domaniç’linin bu köşemde dile getirmemi istediği. Zaman zaman yerimin müsaitliğine göre yazmaya gayret ediyorum.

Hasat zamanı bitti. Bu senede çiftçimiz buğdayını (ekinini) Devlet Mahsulleri Ofisine veremeyip ton başı 1000 TL teşvikten yararlanamadı. İnşallah seneye DMO buğdayını verip Devlet teşvikinden yararlanır çiftçimiz.

Tüm ülkede olduğu gibi hayvancılık neredeyse bitti ilçede. Fakat hayvancılık ile uğraşan Köylülerimizin bir isteği var. Muhacirlerden Durabey arası anayla, özellikle köylerin giriş ve çıkışlarına hayvan çıkabilir levhaları konulmasını istiyorlar. Bir gerçek var ki, genelde köylerimizi, arazileri ile ikiye bölüyor Domaniç-Tavşanlı yolu. Domaniç'in etkili ve yetkili kişileri bu isteğe sessiz kalmayacaktır muhakkak. Kalın sağlıcakla.