Atalarımız, “İyilik yap denize at” demişler. Arkasından dan, “Balık bilmezse Halik bilir” diye de eklemişler.

İnsanları, iyi insan, kötü insan diye ayrıştırırız. İyi de kime göre iyi, kime göre kötü?
Bizim buralarda şöyle bir genelleme yapılır; Çok iyi insan. Abdestinde namazında… Dinine diyanetine bağlı, hacı / hoca. Öteki tarafta ise içkici, ayyaş, abdestsiz namazsızlar vardır. 

Bu tespit doğru mudur ?

Mesela hacılar hocalar, abdestli namazlılar hak yemez, yalan söylemez, tarlada an geçmez, mirasta kardeşlerini korur, ana babasına karşılıksız bakar mı ? Adil ve adaletlimidir ? Yoksulu gözetir,  yetimin hakkını korur mu ? Kimsenin namusunda gözü yok mudur, dedikodu yapmaz mı örneğin … (!?)

Peki abdestsiz namazsızlar, içkiciler hiç mi iyilik yapmaz ? Doğruluk dürüstlük, ahlak yok mudur bunlarda. Kul hakkı yerler mi mesela ?
Çevrenizde, yakınınızda miras kavgası çıkaranlar, tarlada an geçenler, onun bunun dedikodusunu yapıp kuyusuna kazanlar sarhoşlar mıdır?

Gerçekten iyi kimdir ? Kötü kimdir ? Kime göre iyi veya kötüyüz biz. 

Siz hiç, “Ben kötüyüm, yanlış yaptım” diyen birini duydunuz mu?

Ama şunu hep deriz ve de duyarız. “Ben ona / onlara hep iyilik yaptım ama karşılığını görmedim, hatta kötülük gördüm” 

Doğru mudur bu ?
Abdestli namazlıların deryasında da içkicilerin deryasında da yıllarca yüzmüş, iki tarafı da az çok tanıyan, yaş itibari ile yarım asırlık ömrü tamamlamış, okumuş, yazmış meslek icabı her çeşit insanla oturup kalmış biri olarak benim de kendime göre bir tezim var. Kesinlikle doğru benim dediğim demiyorum, diyemem. Çünkü bazı durumlarda sonuçlar matematik gibi kesin sonuçlar vermezler.  

Nice gaddarlar gördük; Ömrü boyunca saraylarda krallar gibi sağlıklı ve varlıklı bir hayat yaşamış ve ölmüşlerdir. 

Nice garibanlar tanıdık; ömrü boyunca ne sağlık ne varlık göremeden göçüp gitmişlerdir.

Allah, iyilerden yana ise iyi neden hep kaybeden olmuştur. İyiliğin karşılığı nedir?
Allah, kötüleri cezalandıracaksa kötülüğün cezası nedir. Nerede verilecektir ?

İlk akla gelen cennet ve cehennem elbette. İyide neden dünyadan yapılan iyiliğin veya kötülüğün karşılığı ahirete bırakılır ki?

Bildiğimiz bir gerçek var. İyileri cennetle, kötüleri cehennemle ödüllendiririz, öyle olmasını bekleriz. Yoksulu cennet ile, zengini para ile kandırırız. Doğru mudur ?

Bize göre, “İyilik yap denize at” doğrudur. İyiliğin karşılığını iyilik yaptıklarınızdan alamazsınız. Dostunuz arkadaşınız çoksa, huzurlu bir yuvanız, hayırlı evlatlarınız varsa Halik sizi görmüştür…