Büyüklerimiz hatırlar ve bilirler diyerek başlamayacağım bu yazıma.

Daha dün gibi. 2017 yılında bir kabus yaşadığımızı hatırlatmak istiyorum. Domaniç, Domur köy üstü Çukurca Beldesi Akdere mevkiinde orman yangınını yaşadık hep birlikte. Hem kendimiz hemde yaban hayatı için bir felakete şahit olduk Domaniçliler olarak. Hatırlaması bile kötü. Rabbim bir daha yaşatmasın bu tür felaketleri inşallah.

Şükür ki, Bir ağaç da bir ağaçtır.

Zararın neresinden dönersek kardır.

Olmayan yangın havuzlarımıza rağmen, tüm Domaniç’linin birliği, devletimizin özverili çalışmasıyla söndürüldü o yangın.

Doğal yapısı ile cennetten bir köşe olan ilçemizde ormanlarımız geleceğe bırakabileceğimiz en büyük miras. Her ne pahasına olursa olsun sahip çıkılması gereken birinci önceliğimiz olmalı.

Farkında mısınız bilemiyorum ama yaşadığımız o güzel ve cennetten bir köşe olan Domaniç ne kadar yaşlanmış. Ormanlarımız saçları dökülen ihtiyarlarımız gibi ne kadar seyrek. Yangında kaybedilen yüzlerce hektar arazimiz sanki kel kalmış bir adam misali. Çeşmelerimiz kurumak üzere. Yaban hayatımız Bozüyük ve Keles'e doğru göçe zorlanıyor. Her geçen gün bir fazla tüketiyoruz bu cennet ilçeyi ve doğasını. Verdiğimiz zarar haddinden fazla, ne kadar dayanabilir ki, tabiat buna. Benim için Domaniç dünyadaki cennetlerden birisiydi vede hep öyle kalacak. Ama zaman su gibi akmakta ve bizlerle birlikte doğamızda yaşlanmaktan kurtulamamakta. Tek sebep tek suçlu, bir günlük zevk için çevremizi bilinçsiz bir şekilde kirletmemiz ve dünyevi hırslarımıza yenik düşüp doğaya olan duyarlılığımızı yitirmemiz. Bilmeliyiz ki, Başka Domaniç yok ve ormanlarımız bizler ve geleceğimiz için olmazsa olmazımız.

Domaniç’in zaten, en yaşlımızdan da yaşlı olan, bu bakir doğası ve insanı için en büyük tehlikelerden birisi olan orman yangınlarından başka, maden aramaları ve gençleştirme çalışmaları.

Ben orman mühendisi değilim. Orman işletme müdürlüğü ekipleri muhakkak bizlerden daha iyisini biliyorlardır fakat Çam Dede, Hemit Dede başta olmak üzere bir çok mevkiimizde yapılan kesim için acaba gereklimi sorusunu sormadan geçemiyorum kendime.

Özellikle de ormanlarımızda maden araması için yapılan bir ön hazırlık var iseki, umarım bu tür bir çalışmanın ön hazırlığı yoktur. Varsa da hiçbir şey, yaş ağaçlarıyla, fidanlarıyla, kuşlarıyla, böcekleriyle kısaca yaban hayatıyla koca bir ormanı yok etmenin gerekçesi olamaz.

Velhasılı Domaniç ormanları siyaset üstü bir mevzudur ve Domaniçli ormanlarına sahip çıkacak birlikteliğe sahiptir. Bir daha 2017 yılını yaşamayalım lütfen. Sadece yangın olarak değil, her türlüsünden ormanlarımız için dikkatli ve duyarlı olalım.

Zaten ekonomik anlamda nefes almakta zorlanan insanımız Bırakalım da en azından ormanlarımız vesilesi ile rahat ve temiz bir nefes alsın.

Bir konu var ki okurlarım yazmamı istediler. İlçemizde bulunan hükümet konağına bir asansör istiyor Domaniçliler. İlçe kaymakamımız bu yazıyı okuyunca muhakkak bu konu ile ilgilenecektir. Eğer ki asansör sorunu giderilirse, yaşlı vatandaşlarımız için bulunmaz bir veli nimet olacaktır.

Kalın sağlıcakla.