Türkiye’de oy için sürekli değiştirilen emeklilik yasalarına şöyle bir göz attım kafam karıştı. O yüzden burada bu konulara değinip sizin de kafanızı karıştırmayalım.

Almanya’nın emeklilik yasası çok kolay; Emeklilik yaşı 67, 47 yıl ful çalışarak ful emekli oluyorsunuz. Ama kademeli emeklilik hakkınız da var. Mesleğinizi yapamadığınızı, başka işte de çalışamayacağınızı, ya da hastalıktan dolayı çalışamaz durumda olduğunuzu ispatlarsanız, kademeli olarak erken emekli olabilirsiniz.
Ne kadar erken emekli olursanız, o kadar az maaş alırsınız, aldığınız maaş yetersizse, yapabileceğiniz bir iş karşılığı sosyal yardımlaşma tarafından eksiğiniz tamamlanır.

Normal emekli bir alman maaşıyla sıradan bir insan gibi yaşar. Arabasını yeniler, evinin mobilyasını yeniler, yılda en az başka bir ülkeye bir hafta on gün tatile gider. Emekliler için yerel belediyelerin yaptığı sosyal aktivitelere katılır.  Yüzme, yürüyüş, mantar toplama, hobi atölyeleri, hayatını yazma kursları, onlarca seçenek….

Bizde en büyük kıyağı Demirel yapmış. 35 yaşında emekli olup aldığın tazminatla bir araba bir daire alabiliyorsun ya da aldığın tazminatla krallar gibi yaşamak istersen bir iki yıl har vurup harman savurabilirsin. 35 yaşındaki genç biri de herhalde bu parayı rahatlıkla kısa sürede tüketir, öyle de olmuş. Genç emeklinin bar pavyon parasını oy karşılığı ödeyen SSK, batmış. Ecevit gelip bu yasayı devletin lehine değiştirmiş. Halk ta kendisini indirivermiş. 

2006 yılında yapılan son değişiklikle artık emeklilere ortalıkta görünmeyin denilmiş. Maaş, tazminat ne varsa uçup gitmiş. 
Emekli maaşları budanırken halk ne yapıyordu derseniz ? Herkes elindeki elma şekerini yiyordu. Şeker bitti kazığı elimizde kalakaldı. Şaşkın şaşkın birbirimize bakmaya başladık.

Her seçimde UÇUYORUZ sandık. Her seçimde bu zor günler seçimden sonra düzelecek sandık.  Reis, “ İşçimizi emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyor 22 yıldır. Ama her sene bir önceki seneyi arar olduk. Ecevit dönemlerini özlemeye başlayıp DSP diyecek olduk. DSP hükümete ortak oldu. Çare Erbakan’ın milli görüşü dedik. Genel Başkan Numan Kurtulmuş Ak Partiye geçiverdi. Çok sert çıkışları ile Bahçeli, rüzgârı tayfun gibi esiyordu. Kanatlarımızı açtık. Kendimizi hükümetin kucağında bulduk. 
Kurucu partimiz CHP bizi kurtarır mı ki dedik. Baykal Erdoğan’ı kurtardı. Kılıçdaroğlu parti kuran herkese vekil dağıtmaktan kendisi yok olup gitti. En son 30 40 vekil vererek İYİ parti başta olmak üzere 3-5 partiyi meclise sokan CHP, bu günlerde sendemi Brütüs türküsü söylüyor için için…

Yaparsa Reis yapar dedik sağ olsun para vermedi ama koskoca 2024 yılını bize verdi. 

2024 Emekliler yılı oldu. 

Son yıllarda birçok ülke televizyonlarında Survivor yarışmaları yapılıyor. Survivor, hayatta kalma demekmiş.  Bizde Acun Ilıcalı sayesinde bu yarışmalarla tanıştık. Yabancı ülkelerde yarışmacılar anadan doğma dağlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bizim survivor yarışmasında ise bir adada katılımcılar yarışmalara katılarak mücadele ediyor. 

‘Survivor Emekliler 2024 Türkiye’ yarışmasında ise ortalama aylık 60 bin liraya yaşanılan bir ülkede,  emekliler arasından seçilen 10 binlikler hayatta kalma mücadelesi verecek. Haziran ayına kadar yaşayanlara ne verileceği henüz belirlenmedi ama hakkın rahmetine kavuşanlara Şehitlik verileceği söyleniyor.  
Haydin Survivor Emekliler 2024 Başlasın Gale : )))