Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Türkiye, tarihinde ilk defa ikinci tur seçimleri yapacak.

Bir tarafta Ak Partinin önderliğinde kurulan, MHP, HÜDAPAR, DSP, BBP, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve dışardan destekleyenler. Başka da var mı bilmiyorum. Birbirine zıt sağdan soldan bir sürü partinin bir araya geldiği Cumhur İttifakı.

Diğer tarafta, CHP'nin önderliğinde kurulan, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, İYİ parti, DEVA ve Demokrat Parti gibi yine birbirine benzemez sağdan soldan bir sürü parti ve dışardan destekleyenler… 

Her iki tarafta kendilerinden istenen yüzde 50 artı biri bulamayınca seçim ikinci tura kaldı.

Cumhur İttifakı, din iman, vatan millet edebiyatı yapıp, silah üretiyoruz, petrol bulduk gaz bulduk dedi. 

Millet İttifakı, ekonomi, açlık yoksulluk, Hak hukuk adalet dedi, köylüyü yeniden kalkındıracağız. Yandaşa değil vatandaşa dedi.

Ama halk ne Dine iman edebiyatını ne de hak hukuk, ekonomi edebiyatını beğenmedi. İyi de ne ister ki bu halk ?

Cumhur İttifakı devlet gücünü kullanarak mücadele etti. Tüm kanalları tek kanala düşürüp medyanın tüm olanaklarından yararlandı. Dev mitinkiler kampanyalar yaptı. Hediyeler dağıttı. 

Millet ittifakı, altı koldan memleketi sarıp sarmaladı. Her gün her yerde bir etkinlik yaptı. Vaatler havada uçuştu. Hatta bazı vaatlerini hükümet bile alıp hemen uygulamaya koydu. Damardan girdi. İlk defa bu kadar birlik ve beraberlik için de bir kampanya düzenledi.  
Solda görmeye alıştığımız çatlak sesler hiç çıkmadı. 

Ama her iki tarafta halktan bekledikleri oyları alamadılar. 

Kimi tarihçilere göre 10 bin, kimine göre 5 bin yıllık Türk tarihinde bizler hep ataerkil bir sistemle yönetildik. Bir kere seçilen bey, kaan, padişah, kral adı her neyse ölene kadar tahtını terk etmedi bizde. Cumhuriyetle gelen yeni sistemde, Atatürk yeni bir devlet, yeni bir sistem getirdi. CHP'yi kurdu Demokrat Parti'yi kurdurdu geri çekildi. Ondan sonra gelen İnönü, Menderes, Ecevit, Demirel, Türkeş, Erbakan, yaşlandılar sürüne sürüne koltuğa doğru yürüdüler ama yine de makamlarını bırakmadılar. Maalesef binlerce yıllık geleneğimizden kurtulamadık. Koltuğa bir oturan ölene kadar kalkmıyor. 

Erdoğan son yılların en sevilen en karizmatik lideri, çok güzel işler yaptı. Ama yaşlandı ve sahaya daha az iner oldu. Sürekli kandırıldı. Milletin durumunu duyamaz göremez oldu. Ak Parti kurulduğu günden beri herhâlde hiç bu kadar oy kaybetmedi. İktidarlar eskir yıpranır, oy kaybeder. Çözüm taze kandır. O da bizde mümkün değil. Yalan yanlış iftiralarla montaj videolarla yürütülen kampanyalar tutmadı.
 
CHP geçmişte yapılan hatalarından bir türlü kurtulamıyor. Halka inip kendi gerçeklerini anlatamıyor. Bu sefer bu tabularını yıkıp halka inmeyi başardı. Köy köy mahalle mahalle dolaşıp kendini anlatmaya başladı. Ama o kadar çok geç kaldı ki, aday belirleme işi çok uzun sürdü, neredeyse adayımızı seçimden sonra açıklayacağız diyeceklerdi. 
Halk ulaşabildiklerinden oy aldılar ulaşamadıklarını yine kaybettiler. 

Bize göre halk bu seçimde ne dine imana, ne de ekonomiye baktı. Halk güvenecek birini aradı ama değiştirecek aday bulamadı. 

Umarız önümüzdeki iki hafta boyunca bir koltuk uğruna camiler siyasi yalana, yoksullar duygu sömürüsüne maruz kalmaz. Halk kutuplaştırılmaz. Paralı ve gönüllü trollerin tasmaları kısılır. Halkta huzur içinde 5 yıllık yeni hizmetkarını seçer.