Domaniç Gazetesini devraldığımız 2007 yılından beri her Ramazan ayında, bir tam sayfayı Domaniç Müftülüğüne Ramazan yazıları için tahsis ederiz. 

Umarız bu gelenek bu sene de devam eder. 

Kuran mealini ezbere bilen, İncil'i, Tevrat'ı, Zebur'u okumuş, din işlerinde 6 yıl hizmet vermiş biri olarak duruma göre bizde kendi bildiklerimizi paylaşırız. Varsa konunun uzmanı hurafelerden uzak bilgi verecek biri, gazetemiz herkese açıktır. 

Dünyada ilk takvimler aya göre ayarlanmış ancak mevsimsel farklılıklar nedeniyle 354 günlük takvimlerde bir türlü karar kılınamamış. Mısırlıların Nil Nehrinin hareketlerinden bulduğu Güneş takvimi ile de bir yılın 365 gün olduğu kabul edilerek 10 bin yıldır bu takvim dünya genelinde kullanılmaktadır.

Arap coğrafyasında onlarca değişik kameri takvim varken, bazları mevsimsel farklılıklar için 4 yılda bir gün eklemiş. Bazıları her yıla 11 gün veya 10 gün eklemiştir. 

İslam'ın hızla yayılması bu coğrafyada ortak işlerin başlaması, takvimsel sorun çıkarmaya başlayınca 2. Halife Hz. Ömer, Hz. Muhammed'in hicretini baz alarak tüm İslam dünyası için Hicri takvime geçmiştir.  354 günlük Kameri takvime göre düzenlenen Hicri Takvime göre her yıl 10 gün erken gelmektedir. Bu takvime göre Kuran'ın inmeye başladığı Ramazan ayında, hicretin 2. Yılında oruç farz olmuştur. ( Bakara 183-184 ; Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.) 

Bu yıl ilk oruç 11 Mart Pazartesi başlayıp 9 Nisan da sona erecek. 10 Nisan ise Ramazan Bayramı.

Her yıl Ramazan ayında aynı cümleleri vurgularız. Adet bozulmasın;  
Ramazan'da oruç tutanlar, tutamayanlar, tutuyormuş gibi yapanlar ve de tutmayanlar olacaktır. 
Bu ayda inanan Müslümanlar Kâfurun suresi emirlerine uyarsa, inanmayanlarda hoş görülü davranırsa hiçbir sorun ve sıkıntı yaşamadan Ramazan ayını tamamlarız. 

En güzel iftar sofralarında buluşmak üzere şimdiden hayırlı Ramazanlar !