Ne yalan söyleyeyim, hiç duymamıştım.  10 Ocak Gazeteciler Gününde bir arkadaş, Vali beyden bir ricada bulundu. “ Sayın Valim TRT’de çıkan tarihi filmleri beğenerek izliyoruz. Ancak falanca dizide Kayılar ile Germiyanoğulları arasındaki bir husumet konusu işleniyor ve bu bizi rahatsız ediyor. Bu konuya el atmanız mümkün mü ? Bizim Kayılarla aramızda ne husumeti olsun ! ” deyince beynimde şimşekler çaktı !

Sanki farkında olmadan aradığım sorunun cevabını bulmuştum !

*          *          *

Çocukluğumdan beri hep aynı bahaneleri dinlerim. Kütahya veya Tavşanlı, Domaniç’in önünü kesiyor…

Baştan diyordum ki, “ Beceriksiz Domaniçliler başaramadıkları hizmetlerin faturasını Kütahya’ya kesiyor. Çünkü bizde birinin olsun dediğine diğerleri karşı çıkar…

Bazı olayların ardından da şöyle düşünmeye başlamıştım. Domaniç, eskiden Eskişehir’e bağlıyken sonradan Bursa’ya bağlanmış. Daha yenice de Tavşanlı ilçesinin nahiyesi iken Kütahya’nın ilçesi oluvermiş.

Bu yüzden de dışlanıyoruz zannediyordum…

Kütahyalı Gazeteci arkadaşın, bir TRT dizisinden rahatsızlığı ile gündeme gelen bu mesele için Google’yi taramaya başladım.

Meğer gerçekten Kayılar ile Germiyanoğulları arasında bir husumet varmış…

Merak eden internetten araştırıp okuyabilir. Hem şu Ertuğrul’un babası Gündüz Alp iken Süleyman Şah nereden çıktı sorusuna da cevap bulacaksınız.

Bizzat yaşadığım iki olay. 1. fikir kimden çıktı bilmiyorum. Domaniç Meslek Yüksek Okuluna Uygulamalı Turizm okulu açılması için harekete geçtik. O yıllarda sadece ben de arazi aracı cip olduğu için zamanın kaymakamı ile dağ tepe yer belirlemek için dolaştık. DMYO’nun arkasındaki tepe seçildi. Ekipler geldi. İncelendi. Oylat’ta otellerle görüşülüp destek imzaları alındı. Okul işi tamam demiştik ki okulun Tavşanlı’ya kaydırıldığını duyduk.

2. bizzat bana ait olan Kayı Obası Oba kent kurulması için Ebe Çamlığına 400 çadır yerine 40 çadır ve bir beylik çadırı, Ebe çadırı kurularak hem tarihimize, kültürümüze sahip çıkacak, hem de ilçemize müthiş paralar kazandıracaktık. Ebe Çamlığında ağaçların arasına yüzlerce çadır sığdığı halde biz bakımı zor olmasın diye 40 çadır ile Ya Allah dedik. Sürekli engeller çıktı. Sonra, önceki valimizin ve kaymakamımızın destekleri ile iş hızlandı. Proje yapıldı. Öyle bir proje ki ebe çamlığında çam kalmıyor. Karşı çıktık revize edildi. Çadır sayısı azaltıldı. 500 çam kesilecek denildi. Lanet olsun ama ne yapalım binlerce ağaç var zaten yıkılmak üzere olanları yıksak yeter dedik. Ama o da olmadı. Sonra bir proje daha geldi. Tesadüfen gördüğüm proje de her yere beton atılıyor çadırlar kalorifer ile ısıtılıyor. Yanı resmen başımıza bela alıyoruz. Öyle bir proje ki olmasın diye yapılmış. Demek ki bundan öncekiler de aynı mantıkla yapılmış. Biz tek çama dokunmadan 40 çadır sığdırdığımız alana sözde Kütahyalı uzman ekip 17 çadır için ebe çamlığını tıraşlıyor. Şimdiki valimiz bu olaya çok sinirlendi ve asla izin vermem dedi. Yetkili ekip bu işe çok sevindi. Domaniç’te Kayıların canlanması, canlandırılması istenmiyor hissine kapılmıştım.

Artık, Kayılar ile Germiyanoğulları husumeti varmış diye düşünmeden edemiyoruz !