Her mevsimi ayrı güzel olan Domaniç'in sonbaharı bir başkadır. Bu mevsim de dağlarımız, yerli yabancı binlerce doğa severi ağırlar.

Domaniç protokolünün katıldığı böyle bir sonbahar etkinliği sonunda, herkes dağıldı. Orman İşletme müdürü İhsan bey, Jandarma komutanı Naci bey, Banka müdürü Servet bey bir tepe çıkıp sohbet ederken yerde çiğdemleri gördük. Şaşkındık. İlk baharda çıkan çiğdemler son baharda çıkmıştı…

Orman İşletme müdürü İhsan Bey, “ Bu çiğdem değil. Bu çiçek, yörüğe kalk git çiçeğidir “ dedi esprili bir şekilde. Gülüştük. İhsan Beyin anlattığına göre yörükler yayladayken bu çiçeği gördü mü çadırlarını toplamaya başlarmış. Çünkü bu çiçek çıktıysa artık havalar soğuyacak karın inmesi de yakındır denir, çadırlar toplanır yayladan ovaya göç başlarmış. 

Anladık bu çiğdeme benzeyen mor çiçek çiğdem değil. Yörüğe söz geçirebiliyorsa önemli bir şey olmalı ya neyse…

Aradan yıllar geçti. Kayınbabam büyük bir ameliyat geçirdi. Bursa'da ziyaret ediyoruz. Hastanede hastalıklar konuşulur, mucizeler anlatılır. Doktor hataları konuşulur. Malum biz çoğu konuda 6-7 okumuş doktordan daha fazla bilgiye sahibizdir genelde !

Orada biri anlattı. Ölümcül hastaya doktorlar ümitsiz demiş. Ama onlar babalarını safran tohumuyla bu hastalıktan kurtarmışlar. Gramı bilmem kaç bin lira olan ender bulunan nazlı çiçek öyle her yerde yetişmezmiş. 

Google amcaya baktık hemen. Adını bu bitkiden alan Safranbolu'da yetişen bu çiçek meğer nelere kadirmiş de haberimiz yokmuş. Ben bu çiçeği bir yerden biliyorum tanıdık geldi dediysem de yok sen çiğdemle karıştırıyorsun dediler.

Bu yıl yine dağlarda dolaşırken takıldım 'yörüğe kalk git' çiçeğine. Yukarda anlattıklarımızı yine bir toplantı sonunda masada kalanlara anlatırken 15 yıl sonra bir başka Orman İşletme Müdürümüz Engin bey, “Nerede gördün bu çiçeği gidip bakalım numune alıp baktıralım dedi. Gittik aldık. 


Müdürüm dedi ki, Mustafa Bey, bizim çiçek muhtemelen safran çiçeğiymiş. 
safran çiçeğini bilir misiniz ?   2023 yılı kilo fiyatı 200 bin TL. Ağırlığının 100 bin katını boyayabiliyor, ilaç, kimya, mutfak sektöründe kullanılıyor.

Her zaman diyoruz ya bizim dağlarımızın üstü altından daha değerli diye.  

Buyurun size bir iş kapısı daha. Dileriz ilgilenilir geliştirilir. Haydi şimdi şu safranın faydalarını, nasıl yetiştiğini, neler yapabileceğimizi bir araştıralım.