23 Nisan günü Domaniç çocuklar gibi şendi. Domaniç ebe Hatun Çamlığı çocuk sesleriyle yankılandı. Domaniç’liler atamızın öksüz ve yetim çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için tören alanını doldurmuşlardı. Güzel bir kutlamaya şahit olduk bu bayramda Domaniç’te. Evet eksiklerimiz yok değildi tabikide. Özellikle bazı siyasi parti yöneticilerini göremedik tören alanında. Özellikle bu beni üzdü. Bunuda yazayım da vicdanen rahat olayım en azından.

Her neyse asıl konumuza gelmek istiyorum. Eğer Türklüğü yaşatmak istiyorsanız Türk kültürünü ve geleneğini yaşatmak zorundasınız. Bu anlamda, Türk dünyasının her tarafında olduğu gibi Anadolu’da da Hıdırellez kutlamaları halen yaşayan ve canlı olarak iştirak edilen çok eski bir Türk geleneğidir. Hıdırellez, Hızır ve İlyas  isimlerinin birleştirilmesinden meydana gelen bir halk söyleyişidir. Hıdırellez, 6 Mayıs günü Hızır'ın kurak bir yere oturması ve o yerin yeşerip dalgalanmaya başlamasıdır. Hızır ve İlyas 6 Mayıs günü birbirlerine kavuşurlar. Yazın başlangıcı sayılan bu kavuşma türlü törenlerle asırlardan beri kutlanır. Konar-göçer toplumlarda bahar ve yaz ayları bereket ve zenginlik demektir. Hıdırellez hurafemidir, falanmıdır, filanmıdır hiç tartışmam... Hıdırıllez Türk toplumunun çok renkli bir kültür ögesidir. Yaşarım, yaşatmaya gayret ederim. Türklüğü yaşatmak istiyorsanız Türk Kültürünü yaşatmak zorundasınız. Bütün dualarınızın ve dileklerinizin kabul olma duası ile. Şimdiden Hıdırılleziniz kutlu olsun.

Önümüzdeki Pazar günü Çukurca beldemizde gerçekleşecek Hıdırellez etkinliklerini büyük bir heyecanla bekliyorum doğrusu. Binlerce Domaniç insanının beklediği bir gün bence. Yağmuru berekettir der atalar. Hakikaten de öyle. Her sene yağmur yağdı ne hikmetse. Geçen senelerde yağmura rağmen birlik beraberlik adına kaynaşma azmi beni çok memnun etmişti bu sene daha bir başka olacak inşallah.

Etkinliği organize eden Çukurca Belediye Başkanımız Emin Taşkın ve  yönetimini tarihi ve kültürel etkinlikler noktasında duyarlılığı ve güzel çalışmaları için can-ı gönülden kutluyorum. Selim Dede Mesire Alanı'nda, Yıldırım Beyazıt Hana  Hızır olan Selim Dede huzurunda pilav ve ayran İkramın dan sonra daha nice sürprizler bizleri bekliyor bu hafta sonu.

Özellikle bir hususu belirtmeden geçemeyeceğim. Çukurca Beldesinde yapılan şenlikler kısa  geçmişe sahip olmasına rağmen kısa sürede ses getirdi ve Domaniç’te yıllardır yapılan bir çok etkinliğin önüne geçti. Bu anlamda bu organizasyonun mimarı SASADER Derneğinin Kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. SASADER yönetiminin bu işteki samimiyet ve gayretleri, Çukurca Halkının Duyarlılığı, ve Belediyenin Desteğinin birleşmesinin neler başarabildiğine en güzel örnektir. Kolaylıklar diliyorum..

İşin Özü ise; Tarihin ve kültürün beşiği, devlet ekilen toprak, doğa harikası, Muhacirlerden Safa köyüne kadar bir çok tarihi şahsiyete ve yatıra sahip Domaniç’te tören-etkinlik sayısı iki elin parmaklarından ibaret. Domaniç’teki her bir köy, bir tarihi şahsiyeti, yatırı, bir ürünü, bir eseri  niye ön plana çıkarıp, birlik beraberliği sağlamak, halkın kaynaşması adına bir etkinlik-tören yapmaz, yapmalıdır da vesselam... Kalın sağlıcakla.