Emniyet kavşağında bulunan Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık mezar odası açığa çıkarılacak, etrafı da arkeolojik park olacaktı. Ama maalesef o da yarım kaldı. Şimdi yeniden ekipler gelmiş incelemiş.

2000 yılında Belediye Başkanı Kadir Yaşar döneminde kamulaştırılıp sit alanı ilan edilen ve daha sonra da halka açılması için yapılan çalışmalar, özellikle Domaniç'te çok iyi işleyen mevzuatlara takılınca gelen ödenekte yapılan çalışmalarda durdurulmuş.

Anlatılanlara göre burada bulunan bahçeyi sularken suyun bir noktada kaybolması ile mezar ortaya çıkmış. Bizde mezar odasının ilk haberini 'Bu hurdalığın altında tarih yatıyor' diyerek 20 Ağustos 2007 tarihinde girmişiz. 

Bundan 9 yıl sonra 2016 yılında ise ciddi anlamda bir çalışma başladı. Kütahya Müze Müdürlüğünden ekipler geldi, arkeologlar çalışmalara başladı. 

Hatta öylesine hummalı bir çalışma başladı ki etrafı kapatıldı, etrafı ve içi temizlenerek koruma altına alındı. Haber yapmak için bile özel izin alarak girdik.

Sonra ne mi oldu? Her zaman Domaniç'te olan oldu. Çalışmalar biranda durdu. Ekipler gitti…

Etrafı koruma altına alınan alan, çöp yığını haline geldi.

Projede sadece mezarın açılması ile kalmayacak, bir de Domaniç çevresinden çıkan tarihi eserler bura da sergilenecekti. İsmi 'arkeolojik park' olacaktı. 

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescilli olan mezar odası dün yapılmış gibi ayakta duruyor. 

İlçe merkezimiz tam ortasında duran böylesi güzel bir yapı isteriz ki turizme kazandırılır. 

Geçtiğimiz günlerde Kütahya Müze Müdürlüğü tekrar incelemeye gelmiş, umarız bu kez yine tarih toprağın altında kalmaz.