Bu yazımı kaleme aldığım gün itibariyle 4 Aralık. Yani 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Yer altında güneşi hayâl edenlere selam olsun diyerek, bir avuç kömür için bir ömür veren Maden İşçilerimizin 4 Aralık madenciler gününü kutluyor ve maden kazalarında şehit olan maden işçilerini rahmetle anıyorum.

Domaniç Gazetesinin İnternet sayfasında "Keşfedilmeyi Bekliyor" başlığı ile bir haber gördüm. Yine gazeteciliğin gereğini yapmışlar ki; harika bir habere imza atmışlar. Kendilerini tebrik ediyorum. Üç beş iyi adam ellerine kazma ve küreklerini alıp yola revan olmuşlar, iyilik adına. Tabiki bazılarına göre boş beleş işler, bazılarına göre ise taktire şayan bir hareket. Bendeniz için o insanlar elleri öpülesi insanlar.

Aslında Domaniç'te unutulmaya yüz tutmuş, asırlara şahitlik eden, tarihi ve kültürel aynı zamanda Domaniç ekonomisine katkı sağlayacak o kadar çok değerlerimiz var ki. Defalarca bu köşemde bahsettim. Gerçi ne kadar sık yazarsam yazayım, beni anlayan Domaniç delilerimiz haricinde birde bu güzel insanlar çıktı. Sayıları çoğalır inşallah. Ellerine kazma ve küreklerini alıp Muhacirler köyünde bulunan ve unutulmaya yüz tutmuş, uyuz hamamının tadilatını kendilerince yapmaya çalışan o güzel insanlar bir örnek ve umut olsun Domaniç'ime.

Hangi değerimiz keşfedilmeyi beklemiyor ki;

-Eski Kozcağız Köyümüzde bulunan Ebdal Dede Keşfedilmeyi bekliyor.

-Karamanlar köyü hamamının durumu da Kozcaz hamamından farksız. Keşfedilmeyi bekliyor. O güzelim tarihi hamam yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve durumu içler acısı.

-Çokköy köyümüzde bulunan kendine özgü bir çam çeşidi olan Top Çam’ı keşfedilmeyi bekliyor.

-Saruhanlar da bulunan Saruhanlar Kalesi ve Ebe Ana başta olmak üzere Avşar boyunun ulu dedeleri Keşfedilmeyi bekliyor.

-Karaköy Köyümüzde bulunan Çorum ve Türkistan'daki üniversitelerde sempozyumlara konu olan Koyun Baba keşfedilmeyi bekliyor.

-Berçin Köyümüzde bulunan Gözetleme Kulesini Kaç kişimiz keşfedebildi acaba.

-Osmanlı'nın İlk yağlı güreş organizasyonu olan Domaniç yağlı güreşlerini yıllardır keşfetmemize rağmen ne kadar tanıtabildik.

- Domaniç Ebe Çamlığında bulunan Kayıboyunun ilk ebelerinden Ebe Hatun keşfedilmeyi bekliyor.

-İlçe merkezimizde bulunan Alaattin Camisinin minarisinin tarihi değerini ve tescilini hangimiz biliyor. Alaaddin Camimiz tarihi değeri anlamında Keşfedilmeyi bekliyor.

-Durabey Köyümüzde bulunan Osmanlı'nın İlk pazar alanı olan Pazar Alanı mevkisi keşfedilmeyi bekliyor.

-Muratlı Köyümüz sınırları içinde bulunan Mahmut Abdal keşfedilmeyi bekliyor.

-Karakütük Köyümüz doğa ve yayla turizmi için keşfedilmeyi bekliyor.

Velhasılı biz Domaniçliler olarak haberdar olmadığımız hangi değerimiz beklemiyor ki keşfedilmeyi....

Çarşamba Köyümüzde bulunan Hayme Ana türbesini, Domurköy Köyümüzde bulunan Mızık Çamı'nı, Karaköyümüzde bulunan Şehit Saru Batu (Savcı) Bey, Akmeşhet şehitliğini, Güney Köyümüzdeki mesire alanını, Çukurca Beldesi Ilıcaksu Mahallesindeki Sarı Kızı, Domaniç'in eşsiz doğasını ve Domaniç'in nice değerlerini keşfedip, Domaniç’in sosyal ve ekonomik faydasına sunanlara selam olsun...

Geçtiğimiz Cumartesi günü 3 Aralık Engelliler Günüydü. "Engellilerin önündeki engel biz olmayalım " Vatan uğruna uzuvlarını kaybetmiş ve bedensel engelli olmuş Gazilerimiz başta olmak üzere, her engeline rağmen yaşama sevincini kaybetmemiş bütün engelli kardeşlerimin, geçmiş 3 Aralık Engelliler Günü'nü kutluyorum.

Domaniç İlçemizin tarihi ve kültürel bütün değerlerin keşfedildiği ve keşfedilmesi için bütün engellerin ortadan kalktığı güzel günler görmesi umuduyla. Kalın sağlıcakla.