Ve nihayetinde Domaniç'e mevsimin ilk karı düştü. Özellikle dağ yolunu kullanan işçi arkadaşlar başta olmak üzere her birimizi çetin bir kış bekliyor. Bu vesile ile Hisarlı Ahmet’i hatırlamış olalım.  “Kar mı da yağdı aman aman, Kütahya’nın dağına” türküsünü karda kışta İnegöl’e gelip giden işçi kardeşlerime armağan ediyorum. Çünkü evinde karın tadını çıkaran tuzu kurular, Domaniç dağlarında karda kışta asgari ücretlerini  alabilmek için kadın ve erkek işçilerin İnegöl’deki işyerlerine gitmek için neler çektiğini anlayamaz.

Domaniç’linin kar ile imtihanı yıllardır devam etmekte aslında. Çetin geçen kış aylarında ısınamıyor bile Domaniçli. Malum doğal gaz olayını çözemedik. Kömür fiyatları el yakıyor. Uzun lafın kısası, 18 Kasım 2023 tarihi itibariyle kış kapıya dayandı ve Domaniç’linin çilesi başladı.

Asıl konumuza gelecek olursak, yaklaşık beş ay sonra Mart ayında yerel seçim var. Ankara başta olmak üzere ülke siyaseti hareketlendi. Siyasilerimizin kar suyu kulaklarına değdi. Kimse rahat uyuyamayacak. Seçim atmosferine hoş geldiniz.

Beş ay uzun bir zaman gibi görünse de, siyaset için çok kısa bir süre aslında. Dünyanın ve ülkenin gündemi İsrail ve Filistin gibi görünse de, en önemli gündem maddesinin yerel seçimlerin olduğu muhakkak. Yerel seçimlerle birlikte siyasette bir koşu başlıyor ve Başladı da. Belediye Başkanlığı seçimi, il encümenliği ve belediye Meclisi, bütün partiler için hayati önemdedir. Her savaş çeşitli muharebelerden oluşur. Yerel seçimler de siyasette ilk muharebedir. Bu seçimde alınacak bir hezimet veya  zafer ülke siyasetinin yapı taşlarını yerinden oynatır ve oynayacağı da muhakkaktır.

Geçenlerde bulunduğum bir ortamda birkaç kişinin yerel seçimlerde adaylığıyla ilgili bir muhabbet geçti. Muhabbette konuşanlardan birisi, adayların bazıları için “sülalesi çok, bu bilmem nerden…” gibi maddeler sayıklayarak “şu kesin kazanır, şunun hiç şansı yok falan” gibi çıkarımlarda bulundu. Şaşırdım doğrusu. Domaniç’te hala böyle kafaların olması, Domaniç’in gelişememesi veya  çağı yakalayamaması ile ilgili bir bağ kurmama neden oldu.

Bu seçimlerdeki en büyük arzum seçmen olacak Domaniçli vatandaşlarımızın “hiç kimsenin etkisine girmeden kendi özgür iradesi ile yani hiçbir otoritenin baskısı altında kalmadan, sorgulayan, araştıran, yanlış ve hata yapanı cezalandıran” bir profil oluşturması. Böyle bir profil olmazsa kaçınılmaz olarak hep tekrarını seyrettiğimiz (sihirli küremizde!) şunlar görülecektir.

Yakın zamanda “Aday adayları kamuoyu oluşturmaya başlayacaklar. 5 yıldır hatırlanmayan halk bir anda gönüllerde taht kuracak, baş üstünde gösterilecek. Bizler bu filmi, her seçim öncesi hep seyretmiyor muyuz?  Vaatler havalarda uçuşacak. Potansiyel bir seçmen olacağız. Adaylar için kıymetleneceğiz bir anda.

Artık buna bir dur demenin zamanı gelmedi mi? Mart ayı Domaniç ve ülkem için çok önemli. İlçemizin Şehrül Eminini, köyümüzün muhtarını, belediye meclisi ve il Genel meclisi üyelerini seçerken sandık başında aklı selim davranalım. Geleceğimizin beş yılı için tercihimize sağ duyulu olarak, köyümüz ve ilçemiz için doğru tercihler ile yön verelim. Vereceğimiz kararın telafisinin 5 yıl sonra olacağını unutmadan, kalın sağlıcakla.