Türk milleti dünya tarihine her daim yön vermiş, tarih boyunca hürriyetinden asla taviz vermeden ‘devlet-i ebed müddet’ anlayışını her zaman yaşatmış ve canlı tutmuştur. Bu şuurla hareket eden aziz milletimiz Çin’e karşı Kür Şad olabilmiş, Bizans’a diz çöktürmüş, "ya sen beni alırsın yahut ben seni” diyerek İstanbul’u aziz kılmıştır.

1. Dünya Harbi’nin sonrasında da, emperyalist güçler hasta adam olarak gördüğü Türk milletini tarih sahnesinden silme gayretiyle, Türklüğe bir kez daha saldırmış, ancak tek dişi kalmış bu canavar büyük Türk milleti karşısında yine hezimete uğramıştır. İstiklâl Harbi’nin neticesinde kazanılan bu zafer, Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır.

Cumhuriyet, Türk Milleti’nin zalime boyun eğmeyeceğinin en büyük işaretidir. Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 da başlattıkları milli mücadele, Türk milletinden aldıkları güçle 29 Ekim 1923 te kurdukları ve aziz milletimizin 100. yılına eriştirdiği Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti tarafından kıyamete kadar aynı ülküyle yaşatılacaktır.

Türk milletinin birliğine, devletinin bağımsızlığına göz dikenler; kahramanlıklarla dolu Türk tarihini iyi okumalıdırlar. Türk tarihinin her sayfasında göreceklerdir ki; aziz milletimiz, canına kastedenleri gazabıyla kahretmiştir. Bugün Türk milletine düşmanlık güdenlerin sonu da dün Çanakkale’deki, Sakarya’daki, Dumlupınar’daki düşmanların sonu gibi olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nın 100.yılını Kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; silah arkadaşlarını ve bütün şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şâd, mekanları cennet olsun.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi  Kayı Hanlıların ilk yurdunda yaşayan, Domaniçliler de Cumhuriyetin 100. yılını  büyük bir coşkuyla kutladı. 28 Ekim akşamı Domaniç’linin birlik ve beraberliğini pekiştiren kutlamalara sahne oldu. Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamaları. Sen ben kavramından uzak, şucu, bucu demeden Türk bayrağını eline almış Cumhuriyet ve Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk sevgisini yüreğinde duyan, hisseden tüm Domaniçliler 28 Ekim akşamı fener alayına eşlik etmek için meydanlardaydı. Gündüz Atatürk heykeline çelenk koymayla başlayan kutlamalar, akşam ise fener alayı ve bando eşliğinde halkın yoğun katılımlarıyla yerini daha bir anlamlı kıldı.

Hayme Ananın torunları, Şehit Saru Batu Savcı beyin akrabaları Domaniç'ten tüm Türkiye’ye Cumhuriyet’e ve Ulu Önder Atatürk’e bağlılıklarını haykırdılar hep bir ağızdan.

Domaniçliler birdiler beraberdiler. Cumhuriyet ve Domaniçlilik bilinci hakimdi. Milli ve ulusal değerleri söz konusu olduğunda birlik ve beraberlikten taviz vermeyeceklerini bir kez daha gösterdiler. Domaniçliler milli bayramlarını kutlamayan milletlerin, dinî bayramlarını da kutlayamayacak olmalarının bilincinde olan Cumhuriyet nesli olduklarını gösterdiler bu hafta sonu.

Yazılarımda Hayme Ana, Ebe Ana, Ebe Hatun ve birçok Domaniçli kadın kahramanlardan esinlenerek kullandığım ‘Domaniç Kadın Ruhludur’ cümlesi  beni bir kez daha yanıltmadı. Domaniçli kahraman, namus ve iffet abidesi kadınlarımız her zaman ki gibi en ön saftaydılar. 28 Ekim akşamı fener alayında. Kısacası Domaniçli Cumhuriyetin 100. doğum gününü 7 sinden 70 ine kadar kadınıyla, erkeğiyle çocuğu, genci ve yaşlısıyla büyük bir coşkuyla kutladılar. Bu kutlama ve coşku, cennetten bir köşe olan Cumhuriyet ilçesi Domaniç’ime yakıştı.
29 Ekim günü Domaniç bambaşkaydı.

Tarihi Ebe Çamlığı, tarihi yağlı pehlivan güreşlerinden sonra ilk kez böyle coşkulu bir insan seline şahit olmuştu. Ebe Çamlığı Cumhuriyet kutlamalarına ev sahipliği yapmanın ihtişamı ile gelen misafirlerini ağırladı. Cumhuriyetimizin 100. yılı için harika mekan vardı ve müthiş bir özveri ile hazırlanmış program. Her şey şahaneydi. Katılımlarıyla, yoğun bir ilgi seli ile Domaniçli de  Ebe Çamlığında bu görkemli anma programına eşlik etti. Tüm Türkiye'de olduğu gibi  'Cumhuriyet' vesilesiyle harika bir hafta sonu geçirdi Domaniç.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlamaları için elini taşın altına koyan her kim varsa, Öğretmenlerimize, Öğrencilerimize, Mülki ve İdari yöneticilerimize çok çok teşekkür ediyorum. 
Unutulmasın ki; TÜRKİYE CUMHURİYET'tir. 100. Doğum günün kutlu Olsun CUMHURİYET. 1923 ten başlayıp kıyamete kadar uzanacak bir kararlılıkla, kurduğun Cumhuriyet ile
‘Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa’
Kalın sağlıcakla.