Günümüzde sıklıkla rastladığımız demir eksikliği her 10 kişiden 4'ünde bulunmaktadır.

Cildinizin soluklaşmasına baş dönmesi göğüs ağrısı kalp atışlarının hızlanması ve nefes darlığı demir eksikliğinin önemli semptomları arasında yer alırken el ve ayaklardaki soğukluk neredeyse teşhisin koyulması için birebir semptomdur.

Demir eksikliğin nedenleri arasında öncelikle kan kaybı, diyetteki demir eksikliği, Demir emiliminin gerçekleşememesi ve gebelik bulunur.

Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olsa da erkeklerde de rastlanılan bir vakadır.

Demir eksikliğinde yukarıda saydığımız semptomların yanında istenilen düzeyde kilo kaybının olmaması da demir eksikliğinin işaretleri arasındadır.

Bağırsaklarda herhangi bir emilim bozukluğu varsa yeteri kadar demir emilemeyip bu semptomlar ortaya çıkar. 

Kandaki demir düzeyine bakılarak eğer çok fazla düşüklük yoksa besinlerle düşüklük orta derecede ise iğne veya oral yolla eğer ki çok düşük ise iğne ile tedavisine başlanılmalıdır.

Demir tedavisi görürken beslenme bize ekstra katkı sunacaktır, özellikle yeterli ve dengeli beslenirken Demir yönünden de zengin besinleri muhakkak diyetimize eklememiz gerekir.

Kırmızı pancar, yeşil mercimek, şekersiz tahin, bitter çikolata, kabak çekirdeği,kuru üzüm, keçiboynuzu ve hayvansal proteinler demir içeren başlıca besinlerdir.

Bu besinleri günlük rutininize ekleyerek, eksikliğine bağlı ekstra tedavi görerek demir eksikliğinizi çözebilirsiniz.