Türk toplumu olarak kahvaltımızla meşhur bir ülkeyiz, spesifik olarak baktığımızda da Domaniç olarak daha da bir meşhuruz.
Kahvaltılarda genel olarak sürülebilir çikolatalarda yer almaktadır. Bu çikolata yerine tercihimizi fıstık ezmesinden yana kullanmamız bizim için özellikle çocuklar başta olmak üzerebirçok avantaj sağlayacaktır.


Sabahları okula giderken çocuklarımıza ekmeğin üzerine çikolata değil fıstık ezmesi sürelim.
Yurt dışında yıllardır yaygın olan bu alışkanlık yeni yeni ülkemizde de yer almaya başlasa da henüz her kesime ulaşmış değil.
Çikolata yerine fıstık ezmesi tüketelim diye yazdım ama nedeni ne peki?
İngiltere beslenme dergisinde yayınlananbir araştırmada düzenli fıstık ezmesi tüketmenin tip 2 diyabetlerde kan şekerini gün boyunca kontrol altına aldığı bulunmuş.
Yine İngiltere'de bir başka çalışmada ise düzenli fıstık ezmesi tüketmenin kalp fonksiyonlarını iyileştirmede yararlı olabileceği ortaya koyulmuştur.
Çikolatanın kan şekeri çok hızlı yükselttiğini biliyoruz fıstık ezmesi gün boyunca daha fazla kan şekerini dengede tutmakta, çikolatanın içeriğine baktığımızda basit şeker yani karbonhidrat olarak yoğun olup protein açısından fakir, fıstık ezmesine baktığımızda karbonhidrat açısından kompleks karbonhidrat içermekte ayrıca iyi bir protein kaynağı.
Tabii ki her şeyi tüketirken Bir miktarı sınırı olmalı yoksa faydadan çok zarar getirebilir fıstık ezmesinde de günlük 1-2 tatlı kaşığı yeterli olacaktır.


Not; Fıstık alerjen bir besin olduğundan eğer alerjimiz varsa tüketilmesini tavsiye etmiyorum