Kahveden mümkün mertebe uzak duralım. Kahve gibi kafeinli içecekler diüretik yani idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bu durum vücutta olan suyun da dışarı atılmasına sebep olur. Gün boyunca zaten susuz kalacağımız için ekstra kahve gibi kafeini yüksek içecekleri tüketmek gün içerisindeki susuzluk hissiyatını ciddi oranda arttırabilir.
Siyah çay da belli oranda kafein içermektedir bu yüzden özellikle sahurdaki tüketimine dikkat etmek gerekir. Sofradan kalkarken son içtiğimiz çay değil su olsun.

Sahurda bal reçel pekmez gibi basit karbonhidratları tüketmeyin.
Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinin hızlı yükselip hızlı düşmesine sebep olur ve gün içerisinde sürekli bir şeyler yemeyi isteği oluşacak bu durumda oruçluyken bizi epey zorlayacaktır.
Bu besinleri sahurda sürekli tüketip üzerine hemen uyumak insülin hassasiyetimize de zarar verecek. İnsülin metabolizması bozulacağı için İnsülin direnci oluşturabilir, İnsülin direnci kilo vermekte zorluk,gün içerisinde halsiz hissetme gibi semptomlar ile kendini gösterebilir. İnsülin direncinin ilerleyen safhası şeker hastalığına götürebilir. 

Peki Ramazan'da hiç mi tatlı tüketmeyeceğiz?
Tabii ki tüketebiliriz Ramazan tatlısız olur mu?
Olabildiğince şerbetli tatlılardan tulumba baklava gibi uzak durup haftada 2 günü geçmeyecek şekilde abartmadan sütlü tatlı tüketebilirsiniz. 

Uzak durulması gereken besinleri konuştuk 
Şimdi de biz Ramazanda ne tüketelim ona değinelim.
İftarda mutlaka çorba olsun.
13-14 saatlik açlığın ardından midemizi yumuşatmak adına ve sindirimi kolaylaştırmak için çorba tüketimini öneriyorum. Çorba tüketmezsek ,uzun süre midemize ve bağırsağımıza hiçbir şey girmediği için direkt katı gıdalar ile başlamak sindirim açısından problem oluşturabilir.
Kan şekerini çok hızlı yükseltmemek adına çorbadan sonra 5 dakika ara vermek de yemeklerin midemize oturması dediğimiz olayı önleyecektir.
Sahurda lor peyniri tüketmeye çalışın.
Lor peynirini diğer peynirlerden ayıran özellik içerisinde kazein proteini içermesi bu kazein proteini sindirimi en uzun süren protein çeşididir. Ramazan'da önemli olmasının sebebi uzun süre aç kalacağımız için daha geç acıkmamızı sağlayacak ve tokluk hissiyatımızı arttıracaktır.