Kimisine göre sebze kimisine göre çekirdekleri olduğu için meyve kategorisine girmektedir, bizim bugünkü ele alacağımız konu elbette meyve mi sebze mi olduğu değil, vücudumuza ne gibi etkiler var sağladığı faydalar neler veya çok tükettiğimizde ne gibi zararlar ortaya koyabilir.
Bizim Domaniç özelinde de özellikle yaz aylarında bahçesi olan herkesin yetiştirdiği bir ürün olan domatesi atlamak olmaz.
Domates oldukça besleyici olup kalori anlamında düşüktür, içeriğinde A C ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve antioksidanlar barındırır.
Özellikle A vitamini sayesinde cildin parlak görünmesini sağlar.
İçeridiği yüksek orandaki likopen sayesinde de kansere karşı kalkan görevi görmektedir. Likopen ile ilgili yapılan birçok bilimsel çalışma kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Yine içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasında da etkilidir,
Lif içermesi sebebiyle de düzenli bağırsak hareketlerini destekler diyetinize domates eklemek daha iyi bir sindirim sağlığına katkıda bulunur ve kabızlığı önlemede yardımcı olur.


Peki fazla tüketirsek ne olur?
Fazla domates yemek reflü gastrit ülser gibi mide problemlerine yol açabilir, domates alerjen bir yapıya sahip olabileceğinden ötürü tüketimini sınırlamakta fayda var. Çok fazla domates tüketmek böbrek fonksiyonlarını yavaşlatabilir ve sindirim problemleri oluşturabilir.
Her şeyin fazlasında olduğu gibi domatesin fazlasını da tüketmek bir noktadan sonra vücuda yarardan çok zarar getirecektir bu yüzden tüketiminde porsiyon kontrolü çok önemlidir.